Като отговорен социален партньор, представляващ хиляди синдикални членове, работещи в

...
Като отговорен социален партньор, представляващ хиляди синдикални членове, работещи в
Коментари Харесай

Синдикат Водоснабдител-КНСБ изразява несъгласие с решението на КЕВР за намаляване на цените на ВиК услугите

Като виновен обществен сътрудник, представляващ хиляди синдикални членове, работещи в бранш „ Водоснабдяване и канализация”, сме длъжни да изразим нашето отвращение и безапелационното си противоречие с решението на Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ за изменение на утвърдените цени на водоснабдителните и канализационните услуги за 2021 година и да предупредим българското общество за рисковете, пред които то изправя целия бранш ВиК. Това се декларира в позиция на националния браншов профсъюз "Водоснабдител "-КНСБ, изпратена до медиите.

Намалението на цените на ВиК услугите е „ пирова победа “ за избрани политически сили и неправителствени организации, за които популизмът и медийното внимание са по-важни от действителното решение на проблемите с водата за българските жители.

Решението на КЕВР не регистрира финансово-икономическото положение на ВиК операторите и на процедура изправя пред банкрут ВиК сдруженията, на които се понижават цените на ВиК услугите. Това важи изключително за ВиК сдруженията в Добрич, Сливен, Ямбол, Шумен, Видин и София-област, показват от синдиката.

Решението слага пред неуспех усвояването на средства по оперативната стратегия "Околна среда " /2014-2020 г./, което ще направи невероятно построяването на пречиствателни станции и друга ВиК инфраструктура и ще попречи за осъществяването на уговорките на България към Европейския съюз, се споделя още в позицията.

Поради липса на нужните финансови средства няма по какъв начин да се осъществят плануваните вложения през 2021 година и ще се компрометира още повече положението на ВиК мрежата, считат от синдиката.

Според тях се попречва естественото даване на ВиК услугите в редица райони на страната, което, съчетано с климатичните промени и засушаване, усилва неимоверно риска от повторение на рецесии като тази в Перник.

"Категорично ще се противопоставим против опасността от съкращения на стотици работни места. Не е заслужено за следващ път служащите и чиновниците във ВиК сдруженията да заплащат посредством ниските си работни заплати и загубата на работните си места за непознати неточности и безхаберие. Регулаторът с решението си не контролира, а убива ", декларират от синдиката "Водоснабдител "-КНСБ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР