Като оригами ще сгъваме хартиените бюлетини на вота 2 в

...
Като оригами ще сгъваме хартиените бюлетини на вота 2 в
Коментари Харесай

На вота 2 в 1: сгъваме хартиените бюлетини като оригами

Като оригами ще сгъваме хартиените бюлетини на вота 2 в 1 на 9 юни. Това стана ясно от проява пред bTV по какъв начин ще гласуваме на зам.-председателя на ЦИК Росица Матева.

За първи път ще имаме два избора с преференции (б.а. за народен и за европейски парламент). Затова ЦИК взе решение бюлетините да бъдат разпечатани с разнообразни цветове на мастилото – синьо и зелено, уточни тя.

„ Двете бюлетини доста си наподобяват. За европейския парламент е със 17 кръгчета за преференции. Тя е една и съща за цялата страна и за чужбина. Бюлетината за националния парламент пък е друга за всеки избирателен регион. Защото има друг брой преференции. Извън страната пък се гласоподава без преференции “, добави Матева.

„ Най-напред гласоподавателите би трябвало да отбележат в квадратчето, където са номерата на партиите и обединенията, които желаят да поддържат. А по-късно – преференциите. Понякога в бързината означават единствено кръгчето и не гласоподават за партия. Така обаче бюлетината става недействителна “, предизвестява Матева.

След като тя сподели
по какъв начин е добре гласоподавателят да сгъва хартиените бюлетини,
с цел да може членовете на комисията да сложат втория щемпел, Йочев сподели, че това приличало на оригами.

Матева предизвести, че в случай че гласоподавателят маркира на машината единствено гласоподаване за народен или за еропейски парламент, тогава
не му се дава опция да упражни правото си на глас за този,
който не е показал. Машината обаче изписва дали сте сигурен, че желаете да гласувате единствено за тази алтернатива. И в случай че сте сбъркал, може да се върнете, с цел да макрирате и другия избор, в който желаете да участвате, посочи заместник-председателят на ЦИК.

При разпечатването на бюлетината, е нужно гласоподавателите да изчакат звуковият сигнал от машината. Причината е, че може да я блокират, в случай че избързат да пернат хартията. Двете разпечатани бюлетини са с разнообразни дължини. Те би трябвало да се прегънат и да се пуснат в урните.

По отношение на машините тя уточни, че гласуването е елементарно и гласоподавателите към този момент са привикнали и не се тормозят.

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР