Като общество и държава можем и трябва да изградим много

...
Като общество и държава можем и трябва да изградим много
Коментари Харесай

Румен Радев удостои с държавни отличия и почетен знак на президента изявени медици и здравни специалисти

Като общество и страна можем и би трябвало да изградим доста по-добра система на българското опазване на здравето с високо качество на медицинските услуги и достъп за всички български жители. Вярвам, че в това начинание ще получим поддръжката на отдадените на своята специалност медици.

Това съобщи президентът на гала на „ Дондуков “ 2, на която по случай Световния ден на здравето – 7 април, изявени български медици и експерти по здравни грижи бяха удостоени с държавни оценки и почетния знак на президента. На церемонията участваха вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев, ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров, ръководителят на Българския червен кръст акад. Христо Григоров и други публични лица, оповестиха от прессекретариата на президента. 

„ Днешната гала е израз на заслужена благодарност за вашите безспорни професионални триумфи, за вашата безрезервност и посветеност. Отличията са израз и на благодарността на вашите многочислени пациенти и на цялото ни общество “, обърна се президентът Радев към наградените. Държавният глава акцентира, че общият блян на страната и обществото ни би трябвало да е ориентиран към развиването на модерно опазване на здравето, което да подсигурява високо равнище на здравните услуги, предварителната защита и профилактиката. Неотменима част от политиката в опазването на здравето следва да е мотивацията на младите лекари и здравни експерти, които да остават и да разпростират своя капацитет в България.

По време на тържествената гала президентът отличи с орден „ Стара планина “ първа степен проф. доктор Красимир Гигов за извънредно огромните му заслуги за развиването на системата на опазването на здравето, здравното обучение, науката и практиката. Създател и началник на първата независима катедра „ Медицина на злополуките “, учредител на специалността „ Медицина на бедствените обстановки “ и основател на сформирането на Военномедицинския отряд за бързо реагиране, проф. Гигов е посветил повече от 50 години от професионалния си път на системата на опазването на здравето. От 2012 година проф. Гигов е и общоприет шеф на Българския червен кръст. 



Проф. доктор Пенка Переновска беше удостоена с орден „ Св. Св. Кирил и Методий “ огърлие за изключително значими заслуги за развиването на здравната просвета и процедура и в частност на педиатрията и детската пулмология. Проф. Переновска посвещава пет десетилетия от професионалния си път на УМБАЛ „ Александровска “, като в интервала 2007 - 2022 година е и шеф на Клиниката по педиатрия в същата болница. Проф. Переновска има огромни научни достижения в проучването на белодробните заболявания при децата. Дълги години проф. Переновска е народен съветник, а все още е основен координатор на Експертния съвет по педиатрия към министъра на опазването на здравето.

С почетен знак на президента за висок принос към опазването на здравето, за одобряване на филантропичните полезности и правила в българското общество и практическата им реализация в поддръжка на уязвимите хора в страната беше удостоен проф. доктор Тодор Черкезов. Като изпълнителен шеф на МБАЛ " Д-р Атанас Дафовски " в Кърджали, проф. Черкезов преструктурира и модернизира лечебното заведение, което благоприятства високите медицински и стопански резултати на болничното заведение. Тодор Черкезов е измежду учредителите на Националното съдружие на регионалните лечебни заведения в България и ръководител на Областния съвет на БЧК за Кърджали.

Проф. доктор Надежда Гаврилова беше наградена с почетен знак на президента за изключителни заслуги към детското опазване на здравето, важен принос за развиването на детската анестезиология и интензивно лекуване, и педиатрична незабавна медицина. Проф. Гаврилова е учредител на актуалната детска анестезиология и интензивно лекуване в България. Заедно със своя екип основава нов за страната модел за повишение на сигурността при оказване на незабавна здравна помощ при деца. 



Почетен знак на президента за значими заслуги към майчиното и детско опазване на здравето, принос за развиването на българската медицина и професионални триумфи в региона на акушерството и гинекологията получи проф. доктор Иван Костов. Бил е поредно изпълнителен шеф на Втора АГ болница „ Шейново “,  на Първа АГ болница „ Св. София “, а от 2017 година извършва длъжността изпълнителен шеф на Университетската АГ болница " Майчин дом " - София. Членува в експертния съвет към Държавен фонд за асистирана репродукция и в Европейската асоциация по телемедицина и електронно опазване на здравето.

По мотив 20 години от основаването ѝ с почетен знак на президента беше отличена Българската асоциация на експертите по здравни грижи. Организацията се състои от над 50 000 души, посветили се на опазването на живота и здравето на хората – медицински сестри, акушерки, медицински фелдшери, лекарски асистенти, медицински лаборанти, рентгенови лаборанти и рехабилитатори. Почетният знак на президента е за приноса на асоциацията в издигането престижа на експертите по здравни грижи и за напъните, които те поставят в името на живота и здравето на жителите. Наградата получи ръководителят на асоциацията Милка Василева.

От името на наградените признателност за оценките изрече проф. доктор Красимир Гигов. Той изрази благодарност за огромните старания, които институциите поставят за развиването на българското опазване на здравето. На днешния Световен ден на здравето се навършват и 75 години от основаването на Световната здравна организация, чието мото тази година е „ Здраве за всички “, уточни още проф. Гигов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР