Като нормативна уредба има разписани 134 страници Стандарт по спешна

...
Като нормативна уредба има разписани 134 страници Стандарт по спешна
Коментари Харесай

Д-р Кателиева: Страшното е, ако се окаже, че в спешните отделения не се прави триаж

Като нормативна уредба има написани 134 страници Стандарт по незабавна медицина, признат преди пет години. В него 62 страници са отдадени на работата на незабавните отделения. Това разяснява доктор Десислава Кателиева, ръководител на Националната асоциация на работещите в незабавна здравна помощ.

За първи път имаме министър, който с изключение на лична неточност, търси систематична неточност, тъй като прави инспекция на всички незабавни отделения в страната. Страшното е, в случай че се окаже, че в действителност триаж не се прави в незабавните отделения, без значение че това е залегнало в нормативни актове, вътрешни правилници за ред в лечебните заведения и незабавните отделения. Това доста елементарно може да се откри, като се прегледат амбулаторните листи на миналите пациенти за последните четири години и се види, че там на никое място не е написан код на незабавно положение. Това значи, че не се прави триаж, това значи, че се импровизира, както за жалост видяхме, че се случи в този случай, разяснява доктор Кателиева пред Радио " Фокус ".

По думите й във врачанската болница видяхме един млад, преди малко приключил човек, който е реагирал безусловно несъответстващо. " Надявам се това нещо да не е процедура в други лечебни заведения в страната, сподели още тя.

Тук просто има един младеж, който най-вероятно е приключил скоро, който е учил вероятно медицина, т.е. отдалечено поради КОВИД, който може би за първи път виждаше починал човек, обречен на смърт човек, и просто не можа да реагира. Реагираше безусловно несъответстващо и уповавам се това нещо да не е процедура в други лечебни заведения в страната. Защото хората би трябвало да ни имат вяра, хората би трябвало да имат вяра, че като дойдат в незабавното поделение, ние ще им помогнем. Затова сме там с цялата си подготовка и опит, с цел да им помогнем, изясни Десислава Кателиева.

Тя добави, че в случай че инспекциите потвърдят, че триаж не се прави, а се импровизира е редно Министерството на здравеопазването да направи тази стъпка, която е подхваната за приемането на незабавните повиквания на телефон 112.

Бяха признати протоколи и се постановиха. И сега сътрудниците на незабавния телефон работят с тези протоколи и преценят кодовете на неотложност, и съгласно това се изпращат екипите. Такива протоколи могат да бъдат създадени. Аз персонално мога да дава преведен канадския триаж, по който половината незабавни отделения в света работят, който може да се приспособява към българския триаж, който е трицветен, за разлика от множеството триажни протоколи по света, които са в пет цвята. Това са действителни неща, които могат да се случат, разяснява още доктор Десислава Кателиева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР