Като “несправедливост определиха румънските премиер, президент, председател на долната камара

...
Като “несправедливост определиха румънските премиер, президент, председател на долната камара
Коментари Харесай

“Огромна несправедливост”. Румъния връчи протестна нота на Австрия заради ветото за Шенген

Като “несправедливост ” дефинираха румънските министър председател, президент, ръководител на долната камара на Народното събрание, както и министрите на външните и вътрешните работи решението за неприемане на страната в Шенген. Правителството на Румъния връчи протестна нота на Австрия поради отхвърли да поддържа Букурещ.

В четвъртък Съветът на Европейския съюз (ЕС) гласоподава Хърватия да влезе в Шенгенското пространство, само че. Австрия наложи несъгласие на София и Букурещ, а Нидерландия - единствено на София.

Присъединяването към Шенген остава народен стратегически приоритет на Румъния, споделиха висшите държавници на страната след решението.

Министърът на външните работи Богдан Ауреску е връчил на австрийската посланичка в Букурещ протестната нота след гласуването на Съвета на Европейски Съюз. В нея румънското държавно управление стачкува против „ голословното и неприятелско отношение на Австрия “. Този жест ще има „ неизбежни последствия “ за връзките сред двете страни, се споделя още в нотата.
“Подарък за Путин ”
След съвещанието на Шенгенския комитет румънският министър на вътрешните работи Лучиан Боде сподели, че гласуването срещу присъединението на Румъния " е избор против Европейски Съюз като цяло ". По думите му на това решение “ще се зарадват някои фактори отвън Европейски Съюз ”.

Боде добави, че в историята си Румъния “e понасяла доста несправедливости ”, постоянно от страна на Русия.

“Чувстваме, че Русия е напът да се зарадва още един път на една неправда, която се предизвиква на Румъния ”, сподели той.

По думите му за Русия е “страшно преференциално това, че Румъния не е изцяло интегрирана в пространството на Европейски Съюз.

" Ще изправим тази голяма неправда, породена на Румъния и румънците, тъй като правилата на Европейския съюз ще надделеят над изолираните моментни ползи ", сподели Боде.

" Подарък за Путин " назова решението ръководителят на долната камара на румънския парламент Марчел Чолаку . Той се чака да бъде идващият румънски министър председател (съгласно съдружното съглашение за ротация на министър-председателите).

Чолаку, който е и водач на румънската Социалдемократическа партия, сподели още, че „ жестът на австрийския десен канцлер е и неуспех на европейската десница “.

" Дясното държавно управление на Австрия избра да тръгне срещу Европейски Съюз ", написа Чолаку във Facebook.

По думите му Австрия е решила " да служи на ползите на Русия ".

" Ясно е, че Австрия се е откъснала от Европа . Със сигурност този неуместен избор ще има последици за Австрия ", добави той.
" Неоправдан избор "
Румънският президент Клаус Йоханис дефинира неприемането на Румъния към Шенгенското пространство като “дълбоко незаслужено ” по отношение на страната и жителите й.

" Румъния заслужаваше да получи позитивен избор ”, сподели в изказване пред медиите той.

По думите му заслугата се удостоверява от резултатите от задачите за оценка, извършени от страните членки и европейските институции. Йоханис добави, че с решението си Австрия е блокирала европейското единогласие.

Министър-председателят на Румъния Николае Чука също сподели, че е " надълбоко отчаян " от " неналичието на консенсус " на съвещанието на Съвета Европейски Съюз. Той назова вотът на Австрия " непростим ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР