Като най-дълго управляващия британски монарх кралица Елизабет Втора е посветила

...
Като най-дълго управляващия британски монарх кралица Елизабет Втора е посветила
Коментари Харесай

Кралски архиви: 19-годишната Елизабет е имала ключова роля във Втората световна война

Като най-дълго ръководещия английски монарх кралица Елизабет Втора е посветила целия си живот в работа на своята страна, и то още преди да стане кралица. Знаете ли, че тя се включва като деен член към английските въоръжени сили и е единственият жив монарх в света, служил във войната против Хитлер? Но дано стартираме изначало.

Когато Елизабет се ражда през април 1926-та, тя не е първа в реда за заместничество на короната. Баща ѝ, Албърт, който околните назовават "Берти ", е вторият наследник на крал Джордж V. И по този начин, животът ѝ се прекатурва след гибелта на Джордж V през 1936-та и абдикацията на нейния чичо - Едуард VII, единствено няколко месеца по-късно - решението му да се откаже от короната, с цел да се ожени за Уилис Симпсън, освобождава трона за нейния татко, към този момент крал Джордж VI, което значи, че тя, 10-годишната Елизабет, е неговият директен правоприемник .


 30 кралски абсурда, които раздрусаха монархията  30 кралски абсурда, които раздрусаха монархията  30 кралски абсурда, които раздрусаха монархията  30 кралски абсурда, които раздрусаха монархията
Джордж VI се пробва да се приспособява към новата действителност. Той е внимателен, нервозен и със здравословни проблеми, също така е малтретиран от безмилостно заекване, което прави обществените му речи и изяви изключително агонизиращи за всички. Но когато войната стартира, той намира метод да се оправи (с поддръжката на брачната половинка си, държавните служби и Уинстън Чърчил, схваща се).

Успява да помогне за подсилване на духа на английския народ, като отхвърля да напусне Лондон макар многократните въздушни офанзиви на нацистки самолети, които трансформират градовете в руини. Редовно посещава с кралицата най-опустошените места от нападенията. Когато бомбандировка през 1940-та съществено поврежда част от Бъкингамския палат, довеждайки заплахата на войната безусловно до прага на кралството, кралицата отбелязва: "Сега мога да се изправя лице в лице против Изтока. "

С възходящата опасност от немско настъпление английското държавно управление приканва кралицата да замине за Канада с двете си дъщери. Тя оказва, заявявайки:

"Децата няма да отидат без мен. Аз няма да потегли без краля. А кралят в никакъв случай няма да се съгласи да си тръгне. "

В последна сметка Елизабет и Маргарет напущат Лондон, както хиляди други деца, и прекарват по-голямата част от войната в замъка Уиндзор. През 1940-та двете реализират първите си обществени обръщения, записвайки радиопредаване за децата във Англия и английските колонии по целия свят.
 Кралиците също плачат: 5 редки фотографии на Елизабет Втора  Кралиците също плачат: 5 редки фотографии на Елизабет Втора  Кралиците също плачат: 5 редки фотографии на Елизабет Втора  Кралиците също плачат: 5 редки фотографии на Елизабет Втора
Британският народ би трябвало да се сплоти към своя единна идея, по тази причина Елизабет, сходно на доста други млади англичани, копнее да има собствен принос. Родителите ѝ не разрешават да се запише в армията, тъй като никоя жена от кралското семейство не го е правила до момента. Те знаят, че щерка им е покорна и възпитана, само че не подозират за голямата воля и темперамент, които носи в себе си.

И по този начин, след едногодишен спор, при започване на 1945-та, единствено на нежната 19-годишна възраст тя се причислява към женската организация към английската войска под рег. номер 230873 с име "Елизабет Уиндзор ". Членовете на организацията обезпечават основна поддръжка по време на войната, служат като зенитни артилеристи, радисти, механици и водачи. Самата Елизабет минава шестседмичен курс за образование като автомеханих и до юли към този момент се е издигнала като младши пълководец. Научава се да деконструира, ремонтира и възвръща мотори, да сменя гуми, да ръководи всеки вид машина, върху която работи, в това число джипове, камиони и коли за спешна помощ. Според списание Collier по това време за "тийнейджърката, облечена с гащеризон " най-голямата наслада е "да се нацапа от работата и да покаже тези следи от труд на приятелите си ".
 Йозеф Менгеле - 20 ужасяващи обстоятелството за  Йозеф Менгеле - 20 ужасяващи обстоятелството за  Йозеф Менгеле - 20 ужасяващи обстоятелството за  Йозеф Менгеле - 20 ужасяващи обстоятелството за
Новината за бъдещата кралица, която ремонтира коли, притегля медийния интерес по целия свят. Хората приветстват решението ѝ и даже я назовават "Принцесата Механик ". И макар че родителите ѝ първоначално не утвърждават тази концепция, те не скриват голямата си горделивост, когато посещават нейното звено през 1945-та дружно с по-малката Маргарет и величествен флот от кореспонденти и оператори.



Елизабет към момента работи за организацията, когато Германия се предава на 8 май 1945-та. Военната ѝ работа завършва и след капитулацията на Япония по-късно през годината.

Войната към този момент завършва, само че оставя своите незаличими следи върху кралското семейство. Крал Джордж оказва помощ на страната в най-мрачния ѝ час, само че това се отразява пагубно на здравето му.
 Абсурдни легенди за кралското семейство, които развенчахме  Абсурдни легенди за кралското семейство, които развенчахме  Абсурдни легенди за кралското семейство, които развенчахме  Абсурдни легенди за кралското семейство, които развенчахме
През 1947 година сякаш хрисимата Елизабет още веднъж се бори да си проправи път и да покаже темперамент. Този път е решена да се преодолее възраженията на своето семейство и да се омъжи за Филип Маунтбатън, гръцки млад офицер от кралски флот, който познава от 13-годишна възраст. И по този начин, през ноември, във времена на следвоенна икономическа рецесия, сватата в последна сметка се състои.



Години по късно, някои от техните деца и внуци ще тръгнат по техните стъпи, като служат на военните сили, в това число принц Чарлз, принц Андрю, принц Уилям и принц Хари, чийто 10-годишен стаж в английската войска включва две визити на Афганистан.

И до момента в който кралица Елизабет Втора през днешния ден е известна като буен ездач и разплодник на коне, тийнейджърските ѝ години несъмнено оставят дълбока диря върху нейния мироглед и това си личи при възпитаването на наследниците ѝ. Тя учи децата да карат, а през 90-те е снимана по какъв начин стои зад кормилото на една от многото коли в кралската сбирка. Известно е, че при опция даже може да диагностицира и да поправи развалени мотори и машини - по този начин, както можеше и преди повече от 70 години.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР