Като на Земята, но по-тихо и приглушено - така звучи

...
Като на Земята, но по-тихо и приглушено - така звучи
Коментари Харесай

"Все едно си там" - 5 часа звуци от Марс са достъпни онлайн

Като на Земята, само че по-тихо и приглушено - по този начин звучи вятърът на Марс и в случай че някой не има вяра, НАСА му дава необикновената опция да ревизира самичък.

Американската галактическа организация разгласява записи от микрофони, конфигурирани на марсохода Perseverance. На тях не се чува единствено поривът на марсианските ветрове - тук-там има и звуци от колелата и мотора му, до момента в който се придвижва по повърхността.

обаче са късмет освен учените, а и всеки на Земята, да показа част от прекарването, до момента в който апаратът обикаля непозната планета. " Наистина е все едно си застанал там ", НАСА Батист Шид, който изследва данни от микрофоните във френския астрофизичен и планетологичен институт. Звуковите данни са скъпи и за установяване на значими за откривателите индикатори като измененията в атмосферата. Те може даже някой ден да оказват помощ за решение на проблеми като диагностика на галактически транспортен съд на далечна планета.

И Шид, и други слушали записите означават, че атмосферата се улавя най-добре със слушалки. " Марсианските звуци имат мощни басови трептения, тъй че когато сложите слушалките, в действителност може да усетите. "



" Ако стояхте на Марс, бихте чули по-тих, по-приглушен тон от това, което бихте чули на Земята, и бихте чакали малко по-дълго, с цел да го чуете ", изяснява НАСА. Една от аргументите е вятърът на Червената планета да звучи друго е в другата ѝ атмосфера, доста по-гъста и с доста повече въглероден диоксид. Това предизвиква известно закъснение, само че и в сходна среда изпъкват по-ниските звуци спрямо атмосферата на Земята (обратно, да чуеш птици на Марс, в случай че имаше такива, би било съвсем невъзможно).

Perseverance е първият галактически уред, записал със особено планувани за задачата микрофони звуци от Марс, и то с устройства, налични на пазара, а не създадени особено. Едното, сложено на шасито, е предоставено от лаборатория на НАСА в Южна Калифорния, а другото (на камерата SuperCam, изследваща повърхността на планетата) - от Националната лаборатория " Лос Аламос " в Ню Мексико.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР