Като мярка за сигурност спешните медици искат да разполагат с

...
Като мярка за сигурност спешните медици искат да разполагат с
Коментари Харесай

Лекари в Бургас искат бодикамери заради агресията към спешните медици

Като мярка за сигурност незабавните медици желаят да разполагат с боди камери като тези на служителите на реда. Предложението е на Съюза на парамедиците у нас, а мотивът зачестилите случаи на вербална и физическа експанзия против екипите на Спешна помощ.

Киро Тодоров е парамедик от 6 години в Спешно поделение към болница в Бургас. Споделя, че всекидневно става жертва на нападателни пациенти или техни близки. Затова желае видеонаблюдение на работното си място.

" Посягат ни, назовават ни с всякакви обиди. Имахме случай, в който с водач отиваме на адрес за инфаркт. Спираме, апелирам сътрудника да смъкна дефибрилатора от колата за спешна помощ. В момента, в който излиза водача от фургона на колата за спешна помощ, от задната част на колата за спешна помощ, му пръснаха главата с камък ", съобщи Киро Тодоров, парамедик.

Медиците споделят, че постоянно са заплашвани, поради отвод от хоспитализация или закъснение на колата за спешна помощ. Нападенията над незабавните екипи зачестяват.

" Просто е бил атакуван от жена с ключове и сега е с заплаха за едното око. Ударите са били в лицето най-вече ", добави Ива Пехливанска, ръководител на Съюза на парамедиците в България.

" Понякога ме заплашват с пердах или примерно споделят: Ще видите какво ще се случи! Като им се каже, че и в Спешно поделение има камера и незабавно се трансформира държанието им ", добави доктор Рефека Еюб, парамедик в Спешна помощ.

От Съюза на парамедиците желаят да последват образеца на други страни като Англия, Съединени американски щати и Индия, където употребяват боди камери като средство за битка с експанзията.

" Ние сме в придвижване непрестанно на терен. Т.е тя ще има най-голяма изгода при влизането в по-опасни квартали в България, при работа или оказване на първа помощ на пациенти с психологични болести ", разяснява Ива Пехливанска, ръководител на Съюза на парамедиците в България.

Районна координационна централа ще реализира контрола на камерите и записите.

Очакванията са боди камерите да респектират пациентите, а записите от тях да служат като доказателства в съда.

До две седмици от Съюза на парамедиците ще изпратят до Министерството на здравеопазването предлагането си да бъдат сложени бодикамери на членовете на техните екипи.

Репортер: Елеана Цанова

Последвайте ни във и Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР