Като много ползотворна, застъпила разнообразни теми, идентифицирала много общи допирни

...
Като много ползотворна, застъпила разнообразни теми, идентифицирала много общи допирни
Коментари Харесай

Шефът на Китайския културен център – в Пловдив


„ Като доста ползотворна, застъпила разнородни тематики, идентифицирала доста общи допирни точки и с вероятност за осъществяване на съответни, общи начинания още до края на тази календарна година “ .

Така оцениха срещата си Пламен Панов, заместник-кмет по просвета, археология и туризъм на община Пловдив и г-н  Хонг Хай – шеф на Китайския културен център в София. Тя се организира през днешния ден в Дома на културата „ Борис Христов “, а мотивът за визитата е откриването довечера на Фестивал на китайското писмено кино и съпътстваща фотоизложба, представяща градовете в Китай.

Директорът бе придружаван от Ирина Белева, общоприет консул на Република България в Шанхай 2011-2015, старши консултант в Българо-китайска асоциация за бизнес развиване БКАБР и и Джина Баларева, Асистент събития ККЦ, София. В началото на срещата г-н  Хонг Хай, заемащ длъжността си от март 2022 година, показа активността на Китайския културен център в София. Културните събития през годината са с акцент върху три посоки: Китайската Нова година, Есенния празник и Дните на китайската просвета и туризъм. Вторият дирек на съдействие в България е офисът на община Нинбо в София, чийто главен представител е още веднъж господин – Хонг Хай. В предходната си месторабота, той е бил заместител – шеф на дирекция „ Туризъм “ на Община Нинбо.  Има и тригодишен опит  в град Гуейджоу по стратегия за облекчение на бедните региони посредством стимулиране на туризма.

Заместник-кметът Пламен Панов направи преглед за взаимните начинания, които са осъществени досега с ККЦ в София, както и за тези, които бяха контрактувани с предшественика на този пост, само че не се осъществиха заради коронавирус пандемията.

В диалога сред двамата бяха наранени тематики като купата на Пловдив – Европейска столица на културата през 2019, допирните точки с Нинбо – градът, разгласен за културна столица на Източна Азия. Гостът показа, че първия град, който е посетил след встъпването си в служба е точно Пловдив, а през днешния ден е четвъртото му посещаване. Той оцени този факт като индикативен за отличния имидж, който Пловдив има като туристическа дестинация. Той описа и че датата 19 май е Ден на китайския туризъм и тогава се случват доста на брой и големи по мащаб прояви в Нинбо, което е още една отлична опция за съдействие с Пловдив. Стана дума и за прелестния Симфоничен оркестър на град Нинбо, чийто диригент е ученик на АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “ в Пловдив. Заместник-кметът изрече своето удивление от китайските студенти, които сега се образоват в Академията и които бяха участници в програмата на община Пловдив за откриването на Есенния салон на изкуствата – 2022 на Римския стадион.

Пламен Панов срещна госта с историята на Пловдив, богатото културно-историческо завещание и интензивния, разнороден културен календар, като обърна особено внимание на трите най-големи фестивала в България, които се случват в Пловдив. Това стана мотив за концепцията да се направи замяна на писмена информация за културните календари за 2023 на двата града, с цел да се изберат вероятни и подобаващи събития за присъединяване от българска и от китайска страна и шерване на ноу-хау.

„ Пловдив  е побратимен с три града в Китай. Уверявам ви, че ние доста държим на тези наши дългогодишни връзки и ги оценяваме високо “, сподели заместник-кметът Панов. В края на срещата хазаин и посетител си размениха протоколни дарове и си направих фотоси за спомен, като господин Хонг Хай персонално сподели на заместник–кмета експонираната във фоайето на ет. 2 фотоизложба, и описа елементи за всяка една от фотографиите.

Фестивалът на китайското писмено кино е през днешния ден в Дома на културата „ Борис Христов “, Голяма конферентна зала, ет.2, в 18.00 часа. Входът е свободен!
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР