Като мини финансов Армагедон за България Илиев определи прогнозите, че

...
Като мини финансов Армагедон за България Илиев определи прогнозите, че
Коментари Харесай

Кузман Илиев: Въпросът не е до затягане на колана, а да не ни удари инсултът

Като " мини финансов Армагедон за България " Илиев дефинира прогнозите, че има риск за валутния ръб и може да се наложи вземането на заем от МВФ

" В момента вършим огромна неточност – да убием вестоносеца, като общество, като политически обединения, всички. Никой не желае да му кажеш в очите истината. А истината тази дама я споделяше още когато застана на позицията. Ние задлъжняваме с доста бързи темпове и най-страшното и неприятното е, че са неустойчиви темповете за нашата дребна и отворена стопанска система. По-малките имат доста по-малко право на неточности от огромните. И това е доста значимо да се каже в този момент, с цел да се събудим – жестоко, внезапно и да си дадем сметка, че по този начин не може да се продължава ", това каза пред БНР икономистът Кузман Илиев.

Като " мини финансов Армагедон за България " той дефинира прогнозите, че има риск за валутния ръб и може да се наложи вземането на заем от МВФ. По думите му " заем от МВФ е клеймо, което значи, че вложителите не помнят за България и ще се финансираме доста скъпо ".

Добре е, че извеждаме валутния ръб пред скоби, тъй като това е един от най-големите опасности за страната. Бордът ще е под въпрос, в случай че задлъжняваме с бурни темпове и няма да имаме средства, с които да поддържаме жизненоважните си системи и да си плащаме отговорностите, означи той и добави, че когато се държиш финансово неблагоразумно в ръб, бордът пада.

След случая КТБ Българска народна банка би трябвало да са много по-смирени, счита Илиев.

Относно концепцията за облагане с еднократен налог свръхпечалба за всички юридически лица, които осъществят такава за второто полугодие на 2023 година, Кузман Илиев разяснява:

" Още не ми го побира главата. Това е най-страшното и неприятно нещо, което може на някого да му хрумне. Когато кажем – който има облага, ние ще го накажем, това, което споделяме, е ефикасните и ефикасните – за вас ще има проблеми, а в рецесия точно те би трябвало да бъдат поощрявани. "

" Ножът опря до кокала, да създадем някакви промени. Въпросът не е за стягане на колана. Въпросът е да не ни удари инсултът. Много внезапно би трябвало да се освестим, да си намокрим лицето със студена вода и да си кажем почтено до каква степен можем и до каква степен не можем, а не непрекъснато да живеем назаем ", посочи икономистът.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР