Като манипулация определи искането на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ за референдум президентът

...
Като манипулация определи искането на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ за референдум президентът
Коментари Харесай

Президентът на Северна Македония: Искането на ВМРО-ДПМНЕ за референдум е манипулация

Като операция дефинира настояването на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ за референдум президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в изявление за Канал 5 и посочи, че не схваща това искане.

Той уточни, че е " за " осъществяване на референдум, в случай че въпросът на него гласи: „ Искате ли (Република Северна) Македония да бъде член на Европейски Съюз “, и по думите му при подобен въпрос проевропейската коалиция ще победи с най-малко 150 хиляди гласа „ антиевропейската коалиция, формирана от ВМРО-ДПМНЕ и Левица “.

„ Вие вярвате ли, че индивидът, който, дружно с няколко други, направи нужните проверките на „ френското предложение “, индивидът, който стоеше зад Преспанския контракт, индивидът, който беше за Рамковото съглашение, индивидът, който в никакъв случай не оспорваше контракта с България от 2017 година в този момент ще поддържа да се направи референдум за тези неща? Работих върху всички тези документи дружно с доста други. Работих по „ френското предложение “ най-после дружно с Макрон две или три. И в този момент би трябвало да желая референдум за това? ", попита Пендаровски.

Според него това, което водачът на опозицията Християн Мицкоски прави с предлагането да референдум съставлява политическа готовност на членовете на ВМРО-ДПМНЕ, и че „ ВМРО-ДПМНЕ и Левица би трябвало се самоопределят обществено пред македонския народ като това, което в действителност са – антиевропейски политически партии “.

По думите му, опитите на опозицията да формулират въпрос за референдума, обвързван с преговорната рамка в действителност значи да оспорят вписването в преговорната рамка на Преспанския контракт и Договора за другарство с България.

„ Нито в Европа, нито в НАТО можеш да влезеш, в случай че нямаш контракти със съседите си. Казвам- давай и попитай, само че е заслужено и да кажеш, че си срещу. А в случай че не се окаже по този начин, че подкрепящите участието на Северна Македония в Европейски Съюз са доста повече всички ние ще се отдръпнем и ще кажем, давайте, имате доста необятни благоприятни условия, имате Движението на необвързаните страни, имате Азия, имате Русия ", сподели Пендаровски.

Той посочи, че признава неточност „ неприятното ръководство на упованията на обществото “, във връзка представянето на препоръчаната от Европейски Съюз преговорна рамка.

„ Посредниците от Брюксел и Париж споделиха, че до момента в който всичко не бъде контрактувано, нищо не се смята за контрактувано и нищо от това не би трябвало да става обществено притежание. За страдание ние го уважихме, само че нашите приятели, сътрудници и другари от София не го почетоха. Късно обявихме протокола, късно обявихме предлагането. Сега обаче, откакто е оповестен, той е онлайн. Къде написа, че ще влезем в Европейски Съюз единствено като българи? Къде го написа? “, попита Пендаровски.

По думите му от първичните претенции на България и първичната българска декларация липсват няколко от основните претенции.

„ Първо, до 44-та година да написа в учебниците и на всички места, че сме българи. Не е в рамката. Второ, македонският език е акцент на българския език до 1944 година Не е в рамката. От 1941 до 1944 година те ( България) са били „ админи “, а не „ окупатори “ и това не е в рамката. Точка 12 от съглашението гласи, че един път годишно държавните управления се събират и споделят да забележим къде сме в този момент и какво сме постигнали “, уточни Пендаровски, уточнявайки, че чака от България „ рационално държание “.

Преди дни, в изявление за изданието " Фокус " Пендаровски съобщи, че честната дефиниция на въпрос за референдума е " Искате ли да влезете в Европейски Съюз при тези условия? ", което ръководителят на опозиционната партия Християн Мицкоски дефинира като приятна изненада и прикани президента, в случай че въпросът, който от ВМРО-ДПМНЕ формулира е покрай оферти от Пендаровски той да призове за гласоподаване на референдума.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР