Като малка тя открива таланта си да пише в комунистически

...
Като малка тя открива таланта си да пише в комунистически
Коментари Харесай

За мен е важно да бъда подривна. Июн Ли, която не се страхува да предизвиква с разказите си

Като дребна тя открива гения си да написа в комунистически Китай, само че взема решение, че не желае да го употребява за политическа агитация. Днес Июн Ли е неведнъж награждавана авторка на Запад, а този месец завоюва и премията ПЕН/Фокнър за своята " Книга за гъската ". Ли е Човек на деня на Свободна Европа.

Июн Ли емигрира от Китай в Съединени американски щати, когато е на 23, с цел да учи имунология. Скоро обаче взема решение, че желае да се занимава с креативно писане и се записва на курс. Над 20 години по-късно със своята „ Книга за гъската “, написана на британски, си печели влиятелната литературна премия ПЕН/Фокнър.

" Дълбоко съм поласкана, разчувствана и признателна за тази премия ", сподели тя след оповестяването на спечелилия на 4 април.

" Да напишеш разказ е като да изпратиш обръщение в бутилка към незнайното. Получаването на това самопризнание е прочувствено удостоверение, че някой е намерил бутилката и е прочел посланието ".

Ли открива гения си да написа още в юношество в комунистически Китай, където основава дълги, трогателни пропагандни материали, знаейки, че не има вяра на нищо от написаното. Тя за случай, в който след произнасянето на сходна патриотична тирада тя поглежда към публиката си и с смут вижда сълзи по лицата на хората, сюрпризирана какъв брой надълбоко са ѝ повярвали.

" Знам, че китайският (език) е хубав. Обичам поезията му. Но сега, в който заговоря, постоянно си мисля за оня ден, в който трогнах хората до сълзи ", споделя тя.

Няколко години откакто се реалокира в Съединени американски щати през 1996 година, тя се отхвърля от науката и взема решение да написа. Скоро е включена в листата на 21-те най-хубави млади американски писатели съгласно елитното списание Гранта, а два нейни описа са приспособени на огромен екран от американския режисьор от китайски генезис Уейн Уанг.

" Хората си мислеха: " Ето една доста блага китайка, която може да написа на британски " - само че аз не съм от този вид блага, отзивчива дама, която може и просто да написа малко ",.

" За мен е значимо да бъда подривна. А част от това да бъдеш подривен е да не следваш историите, които са най-удобни ".

Първият ѝ алманах с разкази е публикуван през 2005 година Отначало тя написа най-вече за Китай, като по-късно местата, където се развиват историите ѝ, се реалокират на запад. " Книга за гъската " да вземем за пример е основана в провинциална Франция след Втората международна война.

Тя споделя странна история за близко другарство сред две тийнейджърки в малко село, които стартират да пишат разкази, изпълнени с принуждение.

Днес Ли е на 49 години и живее в Пенсилвания, Съединени американски щати, където преподава креативно писане. Има 10 издадени книги и е носителка на редица награди и стипендии, измежду които " Гугенхайм " и " Макартър ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР