Като малка много обичах да гледам Батман, Супермен и всички

...
Като малка много обичах да гледам Батман, Супермен и всички
Коментари Харесай

10 истински герои на нашето време

Като дребна доста обичах да виждам Батман, Супермен и всички герои от поредицата на Marvel. Силно мечтаех и аз да стана воин. Ама от тия същинските. Дето летят, стрелят с лазерни лъчи и убиват неприятните. Всъщност знаех, че това няма по какъв начин да се случи, само че тайничко имах вяра, че има герои измежду хората.

Сега, около 10-15 години по-късно, съзнавам,че мечтата ми не е била изцяло наивна по детски, тъй като виждам герои измежду нас. Те са повече в сравнение с мислим, те са повече герои от Батман и Супермен, защото гонят злото… от хората. Те ни учат на човечност, съпричастност, грижа за ближния и тъкмо тези герои заслужават да бъдат запомнени.

На вашето внимание представям 10 от хилядите герои на нашето време. Вижте имената и постъпките им. Търсете лицата им. Защото на тях не им е нужна маска, нито костюм, за да прикрият добрините си. Те са обикновени хора, създали положително, спасявали животи, дарявали наслада, безкористно подкрепяли заболели, сираци, възрастни, проявявали изключителна сила на характера за обективни дела.

П.П. А ти? Ти би ли желал да бъдеш воин?

1. Петър Петров

Петър бил чиновник на кораба „ Коста Конкордия “. В една злощастна нощ през 2012 година става случай и плавателното средство се наклонява на 60 градуса. Тогава механикът Петров прави 6 курса със избавителна лодка и избавя живота на стотици пасажери. По принцип, грижата за пасажерите се пада на капитана, който съгласно очевидци е напуснал кораба незабавно щом се е схванало за случая.

2. Стефан Стойчев

Стефан Стойчев е един средностатистически българин със семейство, който работи като водач в Община Стара Загора. Той обаче извърши същински героизъм. При случая със запаления рейс на автомагистрала „ Тракия “, Стойчев даже и за миг не се разколебава и скача в огнения капан, с цел да помогне на изплашените пасажери. Много механически специалисти по-късно декларират, че в случай че се е забавил още малко, Стефан също е щял да бъде една от жертвите на автобуса-убиец. Самият той не счита, че е направил някакъв извънредно самоуверен героизъм и твърди, че всеки на негово място би постъпил по същия метод. Истината обаче е, че този човек е същински воин, който рискува всичко в устрема си да помогне на останалите. Ето за какво, през 2011 година завоюва премията „ Мъж на годината “.

3. Васил Наков

Васил е елементарен българин от Гоце Делчев, който живее в Лондон. През 2017 година той беше награден с две грамоти от Община Гринуич и почетни медали от полицията заради героичните си действия в предотвратяването на въоръжен грабеж в мол. Наков обезвредил нарушителя, който заплашвал продавачката с револвер, а по-късно повикал полиция. Смел българин!

4. Мирослав Тодоров

Мирослав стана воин в Турция, откакто избави давещо се момченце на година и половина. Детето паднало в басейн, само че било видяно от българина, който работел в апартамент на третия етаж на близка постройка. Той неотложно влезнал в басейна и извадил оттова дребния Мустафа. След като „ героят служащ от България “, както го дефинира турският вестник „ Milliyet “, изкарал детето от водата, на Мустафа била оказана първа помощ. Той е най-малкото от три деца в фамилията на Нежля и Ерджан Сачсъз. На 8 октомври бил поверен на грижите на вуйна си, само че се измъкнал от къщата и паднал в басейна в двора. Сърцето на детето спирало на два пъти, само че с помощта на направения му 40-минутен сърдечен масаж, то е живо и крепко.

5. Дядо Добри

Може би няма българин, който да не е чувал за „ Светеца от Байлово “. Истината е, че няма по какъв начин да се опише подобен воин с простички думи. Дядо Добри е светец, монах, аскет, безсребреник, ангел, божий пътешественик, пасажер от миналото… Десетилетия наред събираше пари за възобновяване на храмове из цяла България. Добри Добрев не се опасяваше от студа и от неприятно време, не се притесняваше, че ще остане гладен, не се сърдеше на безучастните към делото му. Старецът излъчваше доброта и кроткост. Беше подготвен с усмивка да целуне детска ръчичка, пуснала пара в касичката му, да поговори за бога с всеки минувач, да благодари за подаянието. Дядо Добри обаче не беше бедняк. Той не разчиташе непознати да спасят плътта му, а искаше той да избави душите им. На 13 февруари 2018 година Дядо Добри си отиде безшумно в Кремиковския манастир, където беше отседнал през последните години от живота си.

6. Пламен Петков

Подобен е казусът и със идващия воин – Пламен, който избавя момиченце от удавяне в морето край британското графство Западен Съсекс. Героят успял да съобщи момичето на жена, която извадила детето на брега в сигурност, но за жалост той самият не съумява да се избави. Изумително е, че има хора, които могат да жертват личния си живот, за да спасят нечий непознат чужд. Жертвоготовност и великодушие, които не се срещат към този момент често…

7. Давид

Давид е нормално момче от София, което дружно с четири свои приятелчета провежда благотворителен базар. Със събраните средства купуват храна, играчки и ваксини, които подаряват на Общинския подслон за бездомни кучета в Богров. Деца като Давид са герои-вдъхновители.

8. Михаела Овчарова

Михаела е дете, само че носи голяма добрина в себе си. Тя, както и доста други момиченца (една от които е и младата певица Крисия Тодорова) подариха косите си за разработване на перука за онкоболни. Девет годишното момиче от Смолян избра да помогне на нуждаещите се, като за задачата подстрига 33 см от косата си. Един дребен, само че огромен воин!

9. Кирил Маринов

Кирил е българин, който години наред живее в Германия. Въпреки това той подарява 1 милион лв. за разнообразни действия и обществени домове в Монтанско. Последно изпратил профилиран автомобил на хора с увреждания. И това не е единственото подаяние от българина. От години Кирил Маринов заплаща и таксата на децата в локалната детска градина в родното му село, дал е средства за създаване на футболно игрище с изкуствена настилка, детски площадки, изпраща помощи за децата без родители и за тези с увреждания. А в родното му село Винище, близо до Монтана, един часовник припомня за своя донор.

10. Красимир Калайджиев

Красимир е един от многото български герои, заслужили названието „ заслужен българин “. През март 2015 година взе участие в интервенция за спасяването на семейство, престояло 17 часа в автомобил в снега. Калайджиев пътува 4 часа в снежна вихрушка, с цел да стигне до тях и да им помогне. Постъпка, почтена за удивление.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР