Като лидер в решенията за зелено строителство Холсим България“ се

...
Като лидер в решенията за зелено строителство Холсим България“ се
Коментари Харесай

Холсим“ ускорява усилията си за постигане на въглеродна неутралност в производството на цимент

Като водач в решенията за зелено строителство „ Холсим България “ се ангажира да играе все по-съществена роля за ускорение на прехода в България, а и на европейско равнище, към нулева чиста въглеродност и стабилно бъдеще. Тази визия беше споделена от управлението на компанията на среща с кмета и общинския съвет на община Враца, извършена предишния четвъртък.

„ Холсим България “ АД способства интензивно за реализиране задачите на Групата „ Холсим “ в региона на битката с изменението на климата и по-конкретно реализиране на климатично-неутрално произвеждане на цимент до 2050 година, споделиха участниците в срещата от страна на сдружението. Благодарение възходящите размери на различните горива и първични материали при производството на цимент и циментови артикули, както и по-високия дял на зелените артикули в портфолиото на компанията, се следи последователно понижаване на количеството на СО2 излъчванията, свързани с активността на „ Холсим “. Постигнатата спестовност на CO2 през 2023 година е впечатляваща - над 100 000 тона за годината.

На срещата с кмета и общинския съвет Росен Папазов, изпълнителен шеф и член на управителния съвет на " Холсим България ", удостовери дълготрайната визия на компанията за подкрепяне трансформацията на строителството в страната и ускорение на прехода му към по-зелени, нисковъглеродни артикули, както и уговорката на „ Холсим “ към подкрепяне устойчивото развиване на града и района. Той акцентира, че компанията е решена да извърви и последния стадий от пътя към цялостната въглеродна индиферентност като внедри новаторска технология за хващане, транспорт и предпазване на остатъчния въглероден диоксид, който не може да бъде отстранен посредством наличните способи за декарбонизация. В рамките на срещата Холсим България показа разработвания от нея план за въвеждане на новаторската технология, за реализацията на който компанията ще кандидатства за финансиране от страна на Фонда за нововъведения на Европейския съюз.

„ За район като Враца, в който промишлеността е един от най-големите източници на богатство, е от извънредно значение да бъдат насърчени производства, които са в синхрон с задачите на общината за реализиране на стабилно районно развиване, обезпечаване на по-здравословна околна среда и понижаване и попречване на последствията от изменението на климата “, добави Росен Папазов по време на диалога.

Освен декарбонизация на производството планът ще има позитивен резултат и върху социално-икономическото развиване на общината, защото планува откриване на десетки нови непрекъснати работни места, както и стотици места с краткотрайна претовареност във етапите на планиране и строителство. Проектът ще се осъществя благодарение на снабдители на високи технологии от Франция, Съединени американски щати и България и заради своя новаторски капацитет се чака да притегли сериозен интерес като катализатор за продан на познания, научни достижения и положителни практики в региона на нововъведенията, свързани с нови технологии и зелени бизнес модели.

На европейско равнище през последните две години шест плана на компании от Групата Холсим получиха финансиране от Фонда за нововъведения на Европейски Съюз за внедряване на технологията за хващане на CO2 в индустриалния развой. Групата Холсим създава и нови планове, които ще аплайват пред Фонда за нововъведения тази година като част от пътната карта за реализиране на въглеродна индиферентност на Групата. Проектът, по който работи „ Холсим България “, е един от тях, като визията и съответният проект към този момент срещат утвърждението и поддръжката от страна на институциите и бизнеса в страната.

След позитивна оценка от страна на Фонда за нововъведения, „ Холсим България “ възнамерява огромна акция за информиране на всички заинтригувани страни по отношение на плана, технологията и изгодите от нея, като главен фокус ще бъдат жителите на Враца и района.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР