Като легенда в Шуменския край се разказва за една баба,

...
Като легенда в Шуменския край се разказва за една баба,
Коментари Харесай

Баба от Шумен доживяла до 103 с билкова ракия

Като легенда в Шуменския край се споделя за една баба, която доживяла 103-годишна възраст, без в никакъв случай да е боледувала и без в никакъв случай кракът й да е стъпвал при лекар. Вместо медикаменти, когато се наложело, старата жена се лекувала с вълшебна билкова ракия.
Дойде ли зима, бабата единствено леко затопляла стаята си, а в леглото лягала да спи сред две електрически завивки, като преди този момент глътвала 30-50 г от чудодейното пиво. Събуждайки се на сутринта, още веднъж изпивала по една чашка половин час преди да закуси. И по този начин доживяла до напреднала възраст. Еликсирът й лекува грип, простуда, кашлица, висока температура, болен корем, аритмия, язва, главоболие, гърлобол, сърдечни проблеми и какво ли още не. Освен това може да се употребява и външно за мазане на заболели места по тялото.

Билкова ракия може да си подготви и всеки самичък у дома. В рецептата се употребяват тъкмо 40 лековити треви, като изискването е те да се слагат в спиртния разтвор тъкмо във времето, когато цъфтят, или в сезона, когато се берат и са най-лековити. Така че осъществяването стартира от пролетта и продължава до слагането на последната билка.
От всички тези билки се взима единствено по една стиска (колкото може да се задържи в стисната шепа) и тя се пуска в 3-литров буркан, в който авансово е налята 1,5 л домашна ракия – приблизително мощна. От време на време наличието му би трябвало да се разбърква с дървена лъжица. А ето и листата на целебните растения, които влизат в състава на тази рецепта: глухарче (цвят, листа и дръжки), мента (като цъфне), жълт кантарион (цвят), млади лозови листа, къпина (млади листа), коприва (листа и семе), копър (листа и цвят), кокиче (листа, стъбла, цвят), минзухар (цвят), пелин (питомен, 3 стръка по 1 педя), лешник (листа), касис/френско грозде (листа), магданоз (листа, цвят),

слънчогледова пита (2 бр. по-малки разцъфтели пити), дилянка (листа, цвят и корен), маточина (листа, цвят), девесил (листа), хрян (листа, корен), джоджен (листа), американски юзъм/джоджен (листа), слез (цвят), синя жлъчка (цвят), дрян (листа), еньовче (цвят), магарешки трън (цвят), смокиня (листа), бял равнец (цвят), мурсалски чай (листа, филиз и цвят), индрише (листа), подбел (листа), ягода (листа), вишна (листа), дюля (листа), орех (листа), кестен (листа), босилек (листа и цвят), здравец (листа), котешка стъпка (стрък) и бръшлян (клонки, листа).
След като в ракията се сложи и последната билка, сместа се разбърква доста добре и се оставя да престои 20 дни. След като мине този период, наличието на буркана още веднъж се разбърква и се прецежда, като растителната маса се изстисква с ръце доста добре до последната капка. Отделеният билков извлек се налива в стъклени бутилки и се затваря хубаво. Вътрешно се приема по 1 с. л. 3 пъти дневно. Външно се ползва, като с ракията се мажат болните места.
Забележка: Тази публикация е с извънредно осведомителна цел. Преди да употребявате каквито и да е диети и средства от националната или различната медицина, се консултирайте със своя доктор!

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР