Като краткосрочна антикризисна мярка ДДС върху храните да стане 5%

...
Като краткосрочна антикризисна мярка ДДС върху храните да стане 5%
Коментари Харесай

Караниколов предлага 5% ДДС върху храните

Като краткосрочна антикризисна мярка Данък добавена стойност върху храните да стане 5% ще изиска министърът на стопанската система Емил Караниколов. Предложението да бъде записано в плана на разпореждане на Министерския съвет, с което да се дават и половината от комерсиалните площи на хипермаркетите за български артикули - за това се договориха с министъра селскостопанските производители. Мярката е замислена като поддръжка за българското произвеждане в рецесията, провокирана от ковид.
Слави Трифонов от Съюза на градинарите разяснява за БНР: " Основен проблем във взаимоотношенията със супермаркетните вериги е Данък добавена стойност върху храните. Засега той е 20 % и министър Караниколов предложи в краткосрочната мярка да бъде записано ДДС-то върху храните да бъде понижен на 5 %. Естествено, това не може да стане без закон ".
Специален закон ще регламентира връзките сред комерсиалните вериги и българските производители в дълготраен проект, е съобщил още министър Караниколов.
Междувременнно бизнесът предизвести, че сходна държавна поддръжка за българското произвеждане може да ни донесе наказания от Европейската комисия.
Васил Тодоров от Търговско-промишлената палата разяснява: " Тази норма даже да бъде претворена в нормативен акт, единствената последица, която ще провокира и може би неотложно от страна на Европейския съюз, това е наказателна процедура против България ".
Вижте още:
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 9 април
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР