Като конструктивен разговор в търсене на общи решения – така

...
Като конструктивен разговор в търсене на общи решения – така
Коментари Харесай

Диалог между различни: ГЕРБ и БСП търсят общи решения

Като градивен диалог в търсене на общи решения – по този начин в резюме ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС в Народното събрание Десислава Атанасова дефинира срещата с Българска социалистическа партия, която беше втората за деня за ГЕРБ.

Разговори в безспорен конструктивизъм са потребни, тъй като ние сме две от партиите, които са имали сериозен политически и персонален конфликт между тях. Хубаво е, че намираме опция да обсъждаме дружно някакви цели, значими за България “, сподели тя.

Коментар от зам.-председателя на Народното събрание и заместник-председател на Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин, който води срещата с ГЕРБ, към момента няма.

По думите на Атанасова партиите са разискали визията и управническата стратегия на ГЕРБ, финансовата и бюджетната политика.

По някои тематики нямаме никакви несъгласия, като да вземем за пример външната политика, като се изключи помощта за Украйна. Социална политика и разбиранията ни за консолидация на бюджета са напълно разнообразни в някаква степен, само че мисля, че в случай че намерим сили и храброст да търсим виновни решения, би могло да се получи с гласоподаване на даже съществени и виновни решения в пленарна зала, когато се наложи да обсъждаме бюджет на държавното управление “.

Относно еврозоната и това, че Българска социалистическа партия не желаят неотложно влизане, Атанасова изясни, че социалистите поддържат влизането в еврозоната и разногласието е по опциите на недостига за влизане.

В началото на диалозите през днешния ден Вигенин разяснява, че за Българска социалистическа партия бюджетен недостиг от 3% е „ недопустим “, само че не одобряват и 6.4%, избрани от служебния кабинет.

Смятаме, че е изцяло допустимо при съблюдаване на обществените задължения и финансовата непоклатимост на страната да разсъждаваме върху бюджетен недостиг към 4.5% “, сподели той.

След срещата Атанасова изясни, че мнението на Българска социалистическа партия е, че в случай че има политическа воля в Европа може да се направи компромис с това (бел.ред. – недостиг от 3%).

Не сме коментирали периоди за държавно управление и формат, а лидерски въпроси. Водим диалози по секторни политики, с цел да търсим общи решения “, сподели още тя.

По мотив коментара на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по-рано през днешния ден, че преди срещата ГЕРБ са изпратили по имейл управническата стратегия на ПП-ДБ, Атанасова разяснява, че „ програмата на ГЕРБ е обществена и е изпратена на Българска социалистическа партия за сведения, в случай че не са я погледнали, а програмата на Политическа партия е изпратена за развлечение “.

В началото на диалозите Българска социалистическа партия желаеха от ГЕРБ да изчистят концепцията си за държавно управление, с цел да дефинират и те своя метод.

Казвам това, тъй като в това число през вчерашния ден и през днешния ден, в границите на едно и също изказване виждаме друг период, който слага водачът на партия ГЕРБ за едно такова държавно управление и това за нас е объркващо, допускам и за всички останали “, добави Вигенин.

Според него в границите на едно изказване от ГЕРБ са обрисувани три вероятни противоречащи си формата – държавно управление на малцинството, коалиция, държавно управление от персони.

В отговор зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев сподели, че „ господин Вигенин е прав да търси повече логичност във всяка от стъпките и процесите, само че тя – естествената политическа логичност изчезна в последната година и половина. Имам поради от най-базисното – парламентите не могат да изпълнят главните си функционалности да образуват държавно управление. И без да драматизирам, парламентарната република е сложена под въпрос.

По думите му парламентите се събират единствено за къси сесии, да изявят волята си по даден проблем и по-късно потъват в следващия цикъл от избори.

Трябва да намерим технология този развой да прекъсне и от дълго време сме в нетрадиционните жанрове, може би и затова си приказваме, макар всички разлики, които има сред нас. Впрочем човек би трябвало да си приказва и с тези, с които има разлики, не с оглед да се изгладят разликите, политиката без разговор е безсмислена и разговор би трябвало да има, даже сред тези, които са разнообразни. В последна сметка в обществените политики истината в никакъв случай не е явна, ние сме в непрестанен развой на търсенето и в това число това вършим сега “.

Атанасова добави, че партиите са се разбрали да се дефинира числеността и поименния състав на комисиите, без да се избират управления, тъй като без всички считаме, че без болшинство, което да поддържа държавно управление доста мъчно може да се избере управление на комисиите.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР