Като камък, хвърлен по средата на блато, биографичната книга на

...
Като камък, хвърлен по средата на блато, биографичната книга на
Коментари Харесай

Николай Волев разказва за аферата си с Йорданка Кузманова

Като камък, хвърлен по средата на тресавище, биографичната книга на Николай Волев “Девствената продажница ” се чака да вдигне огромна мътилка от дъното на българската просвета. Скандални разкрития, направени по скандално пряк метод с типичния за режисьора колоритен език, вършат напълно неотдавна излязлата на книжния пазар автобиография “Девствената продажница ” на издателство “Колибри ” предстоящ бестселър.
 “Братчед, абеее... ти обичаш ли сок от целина? ”, пита Тодор Колев в “Двойникът ”, тъй като героинята на Йорданка Кузманова непрестанно го пои с тази напитка, тъй като била афродизиак. “Братчед, абеее… ти обичаш ли сок от целина? ”, пита Тодор Колев в “Двойникът ”, тъй като героинята на Йорданка Кузманова непрестанно го пои с тази напитка, тъй като била афродизиак.
Формата на автоинтервю придава приятна раздвиженост и чувство за документалистика на книгата. В нея Волев написа за това по какъв начин се съгласил да сътрудничи на Държавна сигурност, като донася за задграничните туристи, които в младежките години развеждал като екскурзовод, обаче не пишел отчети, тъй като бил “много ангажиран ”. За това по какъв начин Държавна сигурност следила него, откакто се оженил за “врага ” – британка с упадъчното име Мери. За бягството си в Англия и шеметната си кариера като барман и това, че приключил филмовото учебно заведение в Лондон, тъй като се чудел по какъв начин да изкара пари. За завръщането си в родината и първите години от кариерата си на режисьор, когато се прочул най-много като див петел, който ни се води, ни се кара, а също и като отличен… артист. “В продължение на шестнайсет години след завръщането ми от Англия към мен беше прикован офицер от българските секрети служби, който докладваше всичко за делата ми в Министерство на вътрешните работи ”, написа в книгата набеденият “агент ” на Държавна сигурност.

Разказва още за какво е предпочел Тодор Колев за основната роля в “Двойникът ” пред Ицхак Финци – Колев бил по-добър за ролята на бакалина, Финци – за облика на интелектуалеца. Накрая Николай Волев решил, че по-лесно ще трансформира бакалина в интелектуалец, в сравнение с противоположното.

Признава си че отказал на Илия Павлов да вземе брачната половинка му Дарина във кино лентата “Огледалото на дявола ”. Павлов заречен великодушна финансова поддръжка за продукцията, само че Волев не се съгласил. Защо? Ами тя просто не се показала добре на кастинга.

В историите на “Девствената продажница ” са забъркани именити персони – от Радой Ралин и Свобода Бъчварова, до Невена Коканова, Велко Кънев, Леда Тасева, Деян Донков, Ирини Жамбонас и Васил Михайлов, Крикор Азарян и Вили Цанков. Истории има за съвсем всеки прочут човек в българското кино и театралните и литературните среди. В книгата имат място и пикантни обстоятелства за многочислените му романи с известни актриси, като за пламенната си извънбрачна връзка с Йорданка Кузманова. Авторът споделя за жестокото възприятие на виновност, което изпитвал от изневярата.

“Азбучна истина е, че в основата на всяка драматургична творба стои спорът. В този смисъл самият аз съм едно от най-драматургичните създания на Върховния създател ”, написа за себе си Николай Волев.
“Девствената продажница ” е въодушевена от образеца на японския режисьор Акира Куросава, който цялостен живот отказвал да напише своята автобиография, тъй като се безпокоял, че хората ще си помислят че е неделикатен и се хвали. В последна сметка към този момент 68-годишен Куросава се съгласил да напише историята си.

Николай Волев е създател на някои от най-касовите заглавия в българското кино. Сред тях са класиките “Да обичаш напук ”, “Господин за един ден ”, “Двойникът ” и “Маргарит и Маргарита ”.

„ Девствената продажница “
Цитат от автобиографичната книга


На тайната прожекция в Киноцентъра през 1987 година сте провокирали същия шок у комунистическите властници с „ Маргарит и Маргарита ”.

– Филмът нямаше да бъде позволен до произвеждане, в случай че не бях показал захаросан сюжет на художествения съвет. Знаех какво ще последва, скрих същинския си план и поех всички вероятни последици от това. Затова на тайната прожекция един куп генерали и адмирали, целият Генерален щаб, бяха ударени като с влажен парцал. А след това ужасът от видяното бе отразен в секретно писмо до Политбюро на Българска комунистическа партия, което читателите ще видят отпечатано в книгата.

– Миналата година претърпяхте тежка интервенция след диагноза рак на белия дроб. Как се чувствате в този момент?
– Отрязаха ми една трета от десния дял на дроба. Сега през три месеца се явявам на изпит за живота. И по-късно очаквам резулта дали съм признат да пребивавам или не.

– Изглеждате доста добре.
– Е, несъмнено тъй като цялостен живот съм общувал с красиви дами. Много красиви дами – и вътрешно, и външно…
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР