Като кабинет на новото столетие“ представи правителството си турският президент

...
Като кабинет на новото столетие“ представи правителството си турският президент
Коментари Харесай

Ердоган започва третия си мандат с обновен и подмладен министерски съвет

Като „ кабинет на новото столетие “ показа държавното управление си турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който през вчерашния ден публично встъпи в служба за трети мандат и разгласи имената на министрите. 

Новият кабинет прави усещане с съвсем напълно изменен състав и с по-млади министри. Изключение са двама министри - министърът на културата и туризма Мехмед Нури Ерсой и министърът на опазването на здравето Фахреттин Коджа, които резервираха постовете си.

Съставът на новия кабинет изненада анализаторите и политиците. Твърди се, че Ердоган е поверил силовите министерства на най-доверените си хора. Коментира се, че новият кабинет е с най-големите промени до момента. 

Кой кой е от новите министри

Най-голямата изненада е назначението на шефа на Националната разследваща работа на Турция Разузнавателна служба на Турция Хакан Фидан за министър на външните работи на мястото на дългогодишния посланик номер едно Мевлют Чавушоглу.

Според анализаторите Хакан Фидан е първият началник на турското разузнаване в историята на страната, който ще управлява турската дипломация. Преди това шефове на турското разузнаване бяха назначавани единствено за посланици.

Кой е Хакан Фидан

Фидан е считан за най-доверената персона на Ердоган.Той е роден през 1968 година в Анкара. Завършил е военното учебно заведение на сухопътните войски с чин подофицер и Езиковата академия на сухопътните войски. Получава бакалавърска степен по мениджмънт и политически науки в Университета Мериленд, Съединени американски щати, и магистърска и докторска степен от Университета Билкент в Анкара. Известен е с университетски проучвания в Международната организация за атомна сила във Виена, Института на Организация на обединените нации за разоръжаване в Женева и в Лондон. Доказан е като  специалист в битката против терористичните организации, за каквито в Турция са оповестени ПКК и ФЕТО.

Прави усещане тезата на Фидан, че Турция би трябвало да ускори своето разузнаване за по-силна външна политика и че зависимостта от разузнаването на Съединени американски щати и други страни от НАТО основава проблем.

Баща е на три дъщери.

Фидан участва през днешния ден на срещата сред турския президент Реджеп Тайип Ердоган и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, която се състоя в двореца Бештепе в Анкара.

Според анализаторите назначението на Хакан Фидан за външен министър е сигнал за активизиране на ролята на турската дипломация по редица сериозни проблеми.

Засега е мистерия кой ще бъде назначен на овакантения пост началник на турското разузнаване, което беше водено от Фидан в продължение на 13 години. Твърди се, че има възможност това да бъде Ибрахим Калън, представителят на турския президент. Засега Ердоган не е показал съответно име.

Нов министър, Мехмед Шимшек, поема и финансите, най-критичният бранш на турската страна, който основава главоболия на президента. Той ще бъде министър на финансите и на хазната.56-годишният Шимшек е известно име измежду финансовите среди освен в Турция, само че и в чужбина, основно във Англия. Твърди се даже, че е английски жител.

Години наред той беше финансов министър в предходни държавни управления на Ердоган, само че влезе в спор с президента. След продължителни договаряния Ердоган съумя да убеди Мехмет Шимшек да поеме министерския пост. Според анализаторите Ердоган разпорежда огромни очаквания на Шимшек за възобновяване на финансовата система, която е в колапс заради срутва на турската лира, високата инфлация и не на последно място – поради дейностите на Централната банка. 

Край на ерата на Сюлейман Сойлу

Така анализаторите разясняват промяната на вътрешния министър Сойлу. Новият министър на вътрешните работи ще бъде 55-годишният Али Йерликая, който е областен шеф на Истанбул от 2018 година насам.

Сойлу беше подложен на критика по въпросите на мигрантската политика, която, изключително в Истанбул, доближи размери, които мощно безпокоят обществото. 

Ердоган се отхвърли и от предходния си вицепрезидент Фуат Октай и на негово място назначи Джевдет Йълмаз, някогашен вицепремиер и държавен министър, който също е от най-доверените хора на президента.

В новия кабинет Ердоган назначи за министър на защитата началника на турския общоприет щаб военачалник Гюлер Яшар. С това той продължи традицията вместо политик да назначава настоящ върховен боен за министър на защитата. Традиция, чието начало постави с назначението на Хулуси Акар, който бе боен министър от 2018 година до момента.

Нов министър на правораздаването, Йълмаз Тунч, назначи Ердоган на мястото на ветерана в политиката Бекир Боздаг, съобщи Българска телеграфна агенция. 52-годишният Тунч е от ядрото на Партията на справедливостта и развиването (ПСР), някогашен представител на парламентарната комисия по правораздаване.  

Както и до момента в състава на кабинета ще има единствено една жена. Това е Махинур Йоздемир Гьокташ, министър по въпросите на фамилията и обществените действия.41-годишната министърка има богата политическа биография. Тя е трето потомство европейски жител от турски генезис. Родена е в Белгия и два мандата (2009-2019) е народен представител в районния парламент на Брюксел. От 1 януари 2020 година е дипломат на Турция в Алжир. Има бакалавърска степен по инженерство и по човешки запаси от Брюкселския университет ULB и магистърска степен по обществена администрация.

Единственият по-възрастен министър е Мехмет Йозхасеки (66 г.), министър на околната среда, градоустройството и климатичните промени. Бивш областен шеф, Йозхасеки бе претендентът на Ердоган за кмет на Анкара на изборите през 2018 година, само че загуби на вота.

Личности сред 50-55 година, огромна част от които са се потвърдили в частния бранш, само че известни и в средите на ПСР, стават министри - Алпарслан Байрактар, министър на енергетиката и естествените запаси, Ведат Ъшъкман -министър на труда и обществената сигурност, Осман Ашкън Бак - министър на младежта и спорта, Юсуф Текин-министър на образованието, Фатих Каджър - министър на индустрията и технологиите, Ибрахим Юмаклъ - министър на земеделието и горите и Йомер Болат - министър на търговията.

Днес се извърши процедурата по предаването на поста от старите на новите министри.

Първото съвещание на новия кабинет се планува да се организира във вторник, 6 юни.

Според настоящата президентска система в Турция президентът управлява активността на кабинета и на министрите. В същото време Ердоган има пълномощията да издава укази, имащи силата на закон, с които да сменя и назначава нови министри.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР