Като използвал радиотелескопа АЛМА (ALMA - Atacama Large Millimeter/submillimeter Array)

...
Като използвал радиотелескопа АЛМА (ALMA - Atacama Large Millimeter/submillimeter Array)
Коментари Харесай

Астрономи откриха планетна система край най-близката до Слънцето звезда

Като употребявал радиотелескопа АЛМА (ALMA - Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) в Чили, интернационален екип от астрономи открил, че край Проксима Кентавър - най-близката до Слънцето звезда, има планетна система и астероиден пояс, заяви Лента.

Учените забелязали леден луминисцентен прахуляк на разстояние от една до четири астрономически единици от Проксима Кентавър. "Прахът към Проксима Кентавър е доста значима находка - съобщи един от създателите на проучването Гилем Англада. - След откриването на земеподобната планета Проксима Б, това е първото удостоверение за битие на многокомпонентна планетна система, а не просто на една планета към най-близката до Слънцето звезда. "

Наблюденията посочили, че по-голямата част от праха се намира в пояс, който е на разстояние няколкостотин милиона км от Проксима Кентавър. Общата маса на праха в пояса е към една стотна част от земната маса. Температурата на праха е близка до тази в Кайперовия пояс в Слънчевата система - минус 230 градуса Целзий.

Въз основа на тези данни може да се допусна, че към Проксима Кентавър има различен по-студен прашен пояс. Двата пояса са ситуирани по-далеч от звездата, в сравнение с от Проксима Б, чиято орбита е на 4 милиона км от светилото.

Разстоянието от Земята до Проксима Кентавър е 4,24 светлинни години. Температурата на повърхността на аленото джудже е два пъти по-ниска, в сравнение с слънчевата повърхнина, масата му е 10 пъти по-малка в съпоставяне със слънчевата, а светимостта му - 4 пъти по-малка.

Резултатите от проучването са оповестени в Astrophysical Journal Letters.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР