Като истински почитатели на сиренето, нямам как да не сме

...
Като истински почитатели на сиренето, нямам как да не сме
Коментари Харесай

В търсене на перфектното българско сирене

Като същински фенове на сиренето, нямам по какъв начин да не сме щастливи, че въпреки и дребна по повърхност, страната ни се намира в една извънредно и като климат, и като география област. Дали поради тях, или поради високопланинските пасища и отличните породи овце, крави и кози, в България си имаме същински неподражаеми сирена.

Разбира се, ние сме много надалеч и от пасищата, и от овцете, кравите и козите, тъй като живеем в града. Но тъкмо като едни типични градски хора, обиколихме няколко квартала, с цел да намерим едни от най-интересните български саламурени и зрели сирена. Сведохме избора си до три, които за нас са най-хубавият избор за магазини, където с неповторими артикули.

Млекарница от село

Както подсказва и името, тук най-съществен е автентичнвият и автентичен селски усет на продуктите. " Ходим до всяка една мандра, с цел да се срещнем с производителя, да забележим стадата с животните. Така се уверяваме, че сирената и млечните артикули, които взимаме от тях, са направени единствено от натурално мляко ", споделя собственичката Силвия Кацарова.
 Снимка 436307

Мандрите, с които работят в Млекарница от село, са към седем-осем. Всяка от тях прави няколко разновидности сирена, сред които саламурено краве, козе и овче, свеж и узрял кашкавал, моцарела със примес от биволско и краве, сирене за печене (тип Халуми) и други. Затова и тук има към 10-15 типа саламурени и 10-15 типа зрели сирена, като огромна част от тях са от Родопите.

Силвия обича всички артикули в магазините си. Подбирала ги е по този начин, като че ли ще ги поставя на личната си софра. Любими обаче са й тези от мандрите " Борино " и " Златоград ".
 Снимка 436313

Иначе, в Млекарница от село има и мандраджийски масла, и кисели млека - като " Манастирско " от Жабленския манастир. Има и разнообразни типове суджуци, луканки и колбаси - " единствено от месо ", както ги показват от стопанство " Жика " в село Воден. Да не забравяме и за домашната лютеница, домашните сладка с цялостен плод и чайовете с билки от Родопите.

Млекарница от село е на бул. " Янко Сакъзов " 72 и на бул. " Прага " 9

Купаж

Тук сортират сирената си по следните правила: да са създадени от дребни производители, да са отлежавали най-малко три месеца и да са с забавен усет, реализиран с прибавянето на по-нестандартни артикули като манатарки, див чесън и чубрица да вземем за пример.

В Купаж постоянно имат към 12 типа сирена. Трябва обаче да имаме поради, че в петък те постоянно свършват - поради огромното търсене и от хората, и от заведенията за хранене. " Но в случай че един артикул свършва, това значи, че има търсене, което е показателно за качествата му ", споделя притежателят на Купаж Александър Ангелов.
 Снимка 436321

Сред любимците на Александър безспорно попада " Смилян " на " Родопа Милк ", тъй като е от този вид сирена, които рядко се срещат в България - твърдо и направено от повече от един тип мляко.

" Както при виновността, които се купажират от няколко сорта грозде и крайният артикул става незабравим, по този начин е и при сирената, които се вършат от няколко типа мляко. " Конкретно " Смилян " създадено от козе и овче мляко, и зрее четири месеца. Отвън то образува по-твърда кора, а в сърцевината остава по-меко. Затова и когато се яде, се усещат две разнообразни текстури.
 Снимка 436318

Освен на сирената, в " Купаж " залагат и на забавните виновност и " мезета " от дребни производители. Със сигурност не трябва да пропущаме свинския бут от град Елена, мариновано филе от еленско месо, както и продуктите от източно-балканска свиня - една доста характерна порода, която преди време е в основата на прословутaта " Смядовска луканка ".

Купаж е на ул. " Солунска " 42

Домашен магазин

Това е един от новите деликатесни магазини в София, в който също можем да открием страхотни български сирена от дребни производители.

" Избираме ги да са от екологично чисти региони. Да са от най-вече планински места, от дребни и непознати мандри ", споделя шефът Слави Павлевски.
 Снимка 436325

Българските сирена в магазина са на повече от шест производителя. Разнообразие не липсва и при кашкавалите - както от краве, по този начин и от овче мляко. Общият брой на саламурените и зрелите сирена е към 30. Едно прелестно изобретение е златоградската мандра " Дельо Войвода ", където производството е от мляко, събирано от локални фермери.

Въпреки голямото многообразие, тези, които Слави предлага, са краве и овче сирене " Борино " и краве сирене " Кърнаре ".
 Снимка 436327

Иначе, на място в Домашен магазин се пекат самун, кроасани и баници с домашни кори. Правят се и вкусни сандвичи. Можем да открием и италиански и френски деликатеси, гръцки маслини, салами от български производители без консерванти, както и многообразие от виновност. Някои от българските са най-вече за експорт и рядко се намират на нашия пазар.

Домашен магазин е на ул. " Бачо Киро " 18

Снимките в текста са направени с най-новия модел на Motorola - motorola one vision.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР