Като игра при неясни правила се очаква да бъдат местните

...
Като игра при неясни правила се очаква да бъдат местните
Коментари Харесай

Игра при неясни правила ли ще са местните избори? frognews.bg

Като игра при неразбираеми правила се чака да бъдат локалните избори ва 29 октомври, предупрежди пред ФрогНюз Стоил Цицелков от Обществения съвет на ЦИК. 

 

" Препоръките ни бяха изпратени още преди ваканцията на депутатите и в действителност бяха предпочитани. Депутатите се върнаха, с цел да трансформират един различен закон, на Изборният кодекс не беше пипнат. Това е по-скоро изненада, макар че специалистите споделят, че изборният закон не трябва да се пипа по-малко от 6 месеца преди изборите или (ако се пипа) то измененията да важат за идващия избор. В случая обаче имаше доста неща, които можеше да се пипнат. Друг е въпросът какъв брой от тези неща са в ръцете на депутатите в правна комисия и какъв брой са в компетенцията на администрацията в ЦИК. Те са назначени на квотен принцип и са изпратени от партиите. В момента още веднъж вървим към избори с неразбираеми правила. Пак не сме сигурни този програмен продукт ще го качим ли на тези машини, ще има ли време. Чуваме само, че са в непрекъсната връзка. Но изборите са постоянни. Изборното законодателство не е променяно от декември предходната година и в действителност буди терзание това, че още веднъж има една неустановеност толкоз малко време преди изборите ", добави той. 

По думите му практиката демонстрира, че изборният закон може да се смени и в последното съвещание на отиващия си парламент и време за това има. Въпросът обаче е какъв брой качествени ще бъдат тези промени. 

" Всяка една смяна би трябвало да стане през необятно публично разискване - нещо, което сега става единствено пред вас, медиите. Само по този начин се чува някакъв експертен глас. Всичко друго е политическо говорене. Това би трябвало да се спре и изборите да се оставят на специалистите, а всяко едно решение да се показва на обществото, с цел да има доверие ", уточни Цицелков. 

Той съобщи, че смяната на изборното законодателство в 5 без 10 може да бъде рисково, в случай че промените не са в посока опростяване на процеса. Цицелков даде образец с потребността оптимално да бъдат опростени протоколите в СИК, както и концепцията за основаване на преброителни центрове. 

" Друго е да се върнат функционалностите на тези машини. Те могат да калкулират резултати. Ръчното преброяване утежни изборния развой. Сега ще бъде още по-объркващо кои бюлетини в кои урни да се пуснат. Трябва положително образование както на администрацията и хората в СИК, по този начин и на гласоподавателите ", добави Цицелков.

По думите му има задоволително време това да се случи, само че за задачата са нужни методически инструкции, каквито обаче все още липсват.

" Но сега вървим към правене на всичко в последния миг. Страхувам се, че методическите инструкции ще се появят седмица преди изборите ", добави Цицелков.

Той съобщи, че проблемите няма да доведат до анулиране на изборите, само че предизвести, че измененията ще се случат при сделка, която няма да бъде обществена.

 

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР