Като говорим за алергия към домашен прах, всъщност имаме предвид

...
Като говорим за алергия към домашен прах, всъщност имаме предвид
Коментари Харесай

Тези опасни същества живеят в леглото ви: Как да ги премахнем

Като приказваме за " алергия към домакински прахуляк ", в действителност имаме поради алергията към акарите в домашния прахуляк, която визира почти 65–130 милиона души по Света. Микрокърлежите (акарите) са доста дребни вредители, сходни на инсекти, които се хранят с мъртви кафези на човешката кожа и виреят в топли и влажни условия, показва ВМА.

Праховите акари са прекомерно дребни, с цел да ги забележим. Те не са паразити, които хапят, жилят или ровят в телата ни. Всъщност хората, които са алергични към акари, реагират при поемане на протеините, който се отделят като отпадъчни артикули от микрокърлежите. Те най-често живеят в спалното долни дрехи, матраците, мека мебел, килими или пердета. Един матрак може да съдържа към 2 милиона микрокърлежи. Средно дневно един човек може да отдели 1,5 грама мъртви кожни кафези, които могат да изхранят до 1 милион акари едновременно, разяснява доктор Шасине Вели, алерголог и токсиколог в
Клиника по незабавна токсикология на ВМА.

Алергиите към микрокърлежи са така наречен целогодишни алергии. Въпреки това, има интервали от годината, през които са по-силно изявени. Засилване на признаците се следи в края на лятото и началото на есента. Тогава по-рядко отваряме прозорците, включваме отоплителните системи и подържаме по-висока стайна температура. В същото време стайната мокрота се повишава.

Продължителното излагане на прахови акари може да провокира от леки до тежки алергични признаци и да бъде отговорно за поява на астматични пристъпи. Най-честите затруднения при деца с алергичен ринит са: възпаления на ушите, с друга по степен загуба на слуха, продължителен синуит, аденоидити (уголемени сливици); черепно-лицеви аномалии, сънна апнея, разяснява експертът.

Симптомите на алергичния ринит от микрокърлежи от време на време се демонстрират напълно ненадейно и включват:

пристъпи на серийно кихане
бистра секреция от носа; от време на време с изразено задръстване на носа
сърбеж на носа и/или на небцето; щедро задно носно стечение
доста постоянно сълзене, зачервяване, сърбеж на очите

Ако не бъде лекуван, алергичният ринит при 40% от хората може да се задълбочи и да прогресира в алергична астма. Подсказващи признаци са:

усложнения при поемане и изключително при издишване
кашлица
свиркащо дишане

Много изненадващо е от време на време откриването на кръстосани алергии, при които пациентите алергични към домашния прахуляк могат да демонстрират сходни признаци и при банкет на избрани храни, като охлюви, скариди и омари, заради това, че имунната система на свръхчувствителните хора реагира освен към микрокърлежите, само че също и към вещества, намиращи се в тези храни.

Превенцията е основна за отбягване на алергии, в това число и към акари. Може да е предизвикателство да ги предотвратите изцяло, само че можете да предприемете следните стъпки, с цел да контролирате популацията от прахови акари във вашето домакинство:

Избягвайте килимите в дома си, доколкото е допустимо
Почистете с прахосмукачка надълбоко всички килими
Поддържайте влажността в дома си под 50%, с цел да предотвратите изискванията, в които идеално виреят акарите
Перете цялото спално долни дрехи всяка седмица на 60 градуса
Използвайте калъфки за матраци и възглавници с цип, с цел да предотвратите навлизането на акари в спалното долни дрехи
Важно е да се означи, че пестицидите не отстраняват праховите акари

Преглед при алерголог е от извънредно значение за слагането на диагноза и изисква:

обширен медицински обзор
осъществяване на кожни проби
установяване на лабораторни индикатори

След слагане на диагнозата, на пациентите се назначава лекуване със: симптоматични средства, прилагани локално (носни и очни капки) или по систематичен път (таблетки, капсули) и се организира десенсибилизация. Целта на десенсибилизацията е имунната система да развие толерантност към алергените, които провокират реакция на свръхчувствителност. Десенсибилизацията може да бъде провеждана по два метода: инжекционен и сублингвален път (под езика) и се управлява от наблюдаващ алерголог, разяснява още доктор Вели.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР