Като епидемиолог през последната една година д-р Христиана Бацелова e

...
Като епидемиолог през последната една година д-р Христиана Бацелова e
Коментари Харесай

Избори и здравеопазване под знака на пандемията

Като епидемиолог през последната една година доктор Христиана Бацелова e на първа линия против COVID-19. Тя е и измежду ярките борци с подправените вести за болестта и имунизациите. Според пандемията направи по-видима неналичието на фрагменти в родното опазване на здравето.

„ Ние можем да разкрием нови Коронавирус структури, единствено че, би трябвало да има личен състав, който да работи в тях, да обгрижва пациентите, претоварването на медицинския личен състав, изтощението също си оказва въздействие “, разяснява доктор Бацелова.
Снимка: bTV
Тя споделя, че е извънредно време да се реши казуса със заплащането на заетите в бранша. Както и с достъпа на пациентите до здравна помощ: „ Знаем, че има региони, в които има несъмнено сложен достъп до здравна помощ. Всеки жител, несъмнено, заслужава да има бърз и елементарен достъп до здравна помощ “.

Проучване на „ Тренд “ демонстрира, че съгласно множеството българи най-големият проблем на опазването на здравето у нас е високото доплащане за медицински услуги. А като причина за проблемите в бранша най-често сочат неналичието на надзор.
Снимка: bTV
„ Като цяло наподобява, че секторът е оставен да се развива по инерция, няма някаква стратегическа цел, която се преследва. Всъщност, всяка година това, което следим, в това число в предизборните стратегии, са обещания за повече пари. Но повече пари без смяна в организацията на тази система, без смяна в модела на финансиране, без смяна на метода, по който се дава услугата, не води до действителен резултат. Има усъвършенстване, само че съгласно мен е нищожно “, счита Калоян Стайков от Института за пазарна стопанска система.
Снимка: bTV
Наталия Маева от Националната пациентска организация е безапелационна: „ Пациентът би трябвало да бъде в центъра на системата, това го чувахме непрекъснато, само че виждаме, че нищо не се промени. Пациентът продължава да търси контакти, по свои канали, да се самолекува, в случай че живее в дребния град, от време на време се постанова ние обществото да спасяваме тежко заболели пациенти “.

Този избор в пандемия е оценка и късмет и за партиите, и за опазването на здравето.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР