Като “екстремно” определи президентът на САЩ Джо Байдън решението на

...
Като “екстремно” определи президентът на САЩ Джо Байдън решението на
Коментари Харесай

САЩ забраниха абортите

Като “екстремно” дефинира президентът на Съединени американски щати Джо Байдън решението на Върховния съд да анулира настоящия 50 години закон “Роу против Уейд”, който защитаваше на конституционно равнище правото на всяка жена да направи аборт в страната.

Сега пред администрацията на президента се обрисува значима и голяма по мащаби правосъдна борба. Като първа точка в дневния ред Белият дом би трябвало да си сложи за цел да попречи на щатите забраняването на хапчетата, които се употребяват като един от методите за преустановяване на нежелана бременност. В противоположен случай

36 милиона дами ще останат без различен вид, а това може да коства даже живота на някои от тях при затруднения.

В съда администрацията на Байдън може да твърди, че медикаментът мифепристон, който се употребява за осъществяването на медицински аборт, изпреварва щатските рестрикции, тъй като е утвърден от Агенцията за надзор на храните и медикаментите в Съединени американски щати. С други думи, използването на хапчето е позволена от федералните управляващи, чиито пълномощия са над щатските.

Байдън ще търси повече “решения” след анулацията на закона “Роу против Уейд”, в това число вероятни едностранни изпълнителни заповеди, сподели говорителката му Карин Джийн-Пиер.

“Нищо не може да запълни дупката, която отвори анулацията на тази наредба”, съобщи тя и добави, че единственият метод да се върнат правата на дамите е Конгресът да работи.

Стотици протестиращи се стекоха пред Върховния съд на Съединени американски щати и в събота, с цел да осъдят решението на консервативното болшинство, което победи либералите с 6 на 3 за анулацията на настоящия към този момент половин век закон.

Върлите съперници на абортите реализираха нещо, което изглеждаше на практика невероятно единствено преди няколко години. Те имат вяра, че с анулацията на този закон хиляди бебета ще бъдат избавени.

Голяма част от дамите в Съединени американски щати обаче остават мощно обезпокоени, защото считат, че правата им са се върнали 50 години обратно назад към времето, когато

Последни изследвания на публичното мнение в Съединени американски щати демонстрират, че две трети от американците са срещу анулацията на “Роу против Уейд”.

Консервативният арбитър Кларънс Томас може и да не спре дотук. Той допусна, че претекстовете на съда могат също да го накарат да преразгледа предходни решения, защитаващи правото на контрацепция, узаконяване на хомосексуалните бракове в страната и обезсилване на държавните закони, които вършат секса сред хомосексуалисти легален.

Преди това решение публично да стане факт, мъж с револвер и нож беше задържан пред дома на един от консервативните съдии, заявявайки, че е смутен от приключването на част от информацията, включена в проектозакона.

Първите ограничавания ще влязат в действие в 13 щата незабавно след анулацията на закона. Това са Арканзас, Айдахо, Кентъки, Луизиана, Мисисипи, Мисури, Северна Дакота, Оклахома, Южна Дакота, Тенеси, Тексас, Юта и Уайоминг съгласно изследователската група за отбрана на правата на аборт на института “Гутмахер”.

Според калкулации общо 26 американски щата сигурно или по-вероятно ще забранят аборта, оставяйки дамите в огромни елементи от Югозапада и Средния Запад без достъп до здравната процедура.

Повечето щати, където абортът към момента ще бъде легален, са на западното крайбрежие - Калифорния, Невада, Орегон и Вашингтон - или на североизток. Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм, където живеят най-вече хора, предложи да се запише правото на аборт в конституцията на щата.

Илинойс, Канзас, Минесота и Ню Мексико, които се намират в Средния Запад и на югозапад, са от изключенията, които евентуално ще оставят легални абортите, съгласно института “Гутмахер”, само че това е дребна шепа на фона на общата картина.

При този сюжет една бременна жена в Маями, Флорида, ще би трябвало
да лети до различен щат или да кара 11 часа, т.е. повече от 1100 км, с цел да стигне до Северна Каролина, където се чака абортите да останат законни.

Колорадо, Кънектикът, Мериленд, Ню Джърси и Върмонт одобриха законодателство тази година, целящо да отбрани или да разшири достъпа до аборт.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР