Като една от най-достойните професии - така определи Драгомир Стойнев,

...
Като една от най-достойните професии - така определи Драгомир Стойнев,
Коментари Харесай

Държавата е длъжник на миньорите

Като една от най-достойните специалности - по този начин дефинира Драгомир Стойнев, някогашен министър на стопанската система и енергетиката и зам.-председател на ПГ на Българска социалистическа партия за България, миньорския труд и добави, че евентуално малко на брой си дават сметка, че в ръцете на миньорите в голяма степен стои енергийната сигурност на страната и стабилността на обществената система и стопанската система.

„ Не съм последовател на това да се поздравяваме и ценим единствено по празници, с миньорите от мини Марица Изток, сме имали много извън-празнични срещи, някои от тях много сериозни, само че сме стигали до съответни резултати - и за повишение на цената на въглищата, и за избавяне на мините, и за софтуерното възобновяване на добива, и за увеличение на заплатите им. Затова в този момент желая да им пожелая единствено здраве - за тях и фамилиите им. Да се прибират вечер в къщи здрави и спокойни. ”, това сподели Драгомир Стойнев във връзка Професионалния празник на миньорите - 18 август. 

Според него страната е дебитор и на миньорите, и на енергетиците от комплекса Марица Изток изключително по тематиката за новите еко-изисквания за огромните горивни съоръжения, признати от Европейска комисия.

„ Правителствата на ГЕРБ – и предходното, и това, вървяха по линията на най-малкото противодействие: предишният им кабинет безусловно пропусна работата и дебата в Комитета, изработил новите правила. При този кабинет решението на Комитета не бе обжалвано. Не бе поискано и новите правила да не важат за към този момент настоящи централи, както предложи Българска социалистическа партия ”, съобщи Стойнев. Според него в договарянията за дерогация, които стартират централите, държавното управление и ръководещите не би трябвало отново да се движат по най-малкото противодействие. „ Добре е, че министерството на енергетиката ще оказва помощ, че ще има евро-консултанти в централите. Няма обаче да е добре в случай че липсват безапелационни и мощни дейности от политическо равнище. Нека ГЕРБ като членове на ЕНП да не се крият ”, съобщи Стойнев.

„ Когато би трябвало да сме виновни, първо би трябвало да сме виновни пред националния интерес. Ако Европейска комисия в действителност желае Съюзът да спре да бъде подкопаван и разделян, ще би трябвало да постави доста повече старания в запазването на салдото сред националните ползи на страните и общоевропейските правила ”, съобщи още Стойнев.

Българска социалистическа партия от своя страна е подхванала политически дейности - от септември ще настояваме за от време на време даване на информация в Комисията по енергетика в Народното събрание от страна на отрасловите министри на енергетиката и екологията за това по какъв начин вървят договарянията за спасяването на българските централи на въглища.

Темата е разисквана от Съвета по енергетика на Българска социалистическа партия, а евродепутатите ни имат инструкции да приложат всичките си официални пълномощия в Европарламента и контакти в Европейската комисия, с цел да е наясно администрацията в Брюксел каква обществена, енергийна и икономическа рецесия може да бъде провокирана в страната ни. Драгомир Стойнев напомни и че точно депутатите от Партията на европейските социалисти, по самодейност на Петър Курумбашев, за първи път през март тази година, сложиха тематиката на политическо разискване и принудиха Европейска комисия да признае, че новите, по-високи условия за сероочистване, могат поради гонене на екоцели да застрашат енергийната и икономическата непоклатимост на обособени страни. По тематиката Драгомир Стойнев: Българска социалистическа партия поема ангажимент да избави българските миньори
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР