Като дом на едни от най-добрите университети в света, всяка

...
Като дом на едни от най-добрите университети в света, всяка
Коментари Харесай

Да предпочетеш София след 9 години образование и кариера в Лондон

Като дом на едни от най-хубавите университети в света, всяка година Англия притегля студенти от всички елементи на света. За българските младежи страната е измежду желаните дестинации за висше обучение. Въпреки огромния интерес на студените към образователните заведения там, надалеч не всички съумяват се дипломират сполучливо, а още по-малко са тези, които учат и завършат две дисциплини паралелно.

Въпреки компликациите да съчетава лекциите и изпитите по две разнообразни бакалавърски стратегии, Милагрос-Симона Санчес е една от тези студенти. От ранна детска възраст стартира да учи интензивно британски език, което играе значима роля в адаптирането ѝ. Огромно преимущество за нея е и свободната връзка на български и испански език, което идва от интернационалния ѝ генезис и неразривната ѝ връзка с България и Куба. От където са надлежно майка ѝ и татко ѝ.

Именно от него идва и екзотичното ѝ първо име, което на испански значи " знамение " и е на баба ѝ от Куба. Симона пък е на българската ѝ баба. Близките и приятелите ѝ нормално се обръщат към нея със Симона или Мила. България е мястото, на което израства, и макар сполучливата си реализация в Англия и деветте години, прекарани там, избира да се върне назад и да се потвърди като експерт и тук.
 Снимка 523623
Източник:

Между музика, медии и туризъм в Англия

" Още от детската градина изучавам британски език и една от аргументите за избора ми да отпътува там беше да подобря езика си, както и да се срещна с друга просвета. Допреди това не бях пътувала в чужбина и също по този начин смятах, че това ще ме научи на повече дисциплинираност и автономия, като се отделя от фамилията си ", споделя тя.

За решението способстват и окуражителните диалози с нейни познати, които ѝ описват, че образованието във Англия е по-интерактивно, а не строго теоретично, а също и положителните благоприятни условия за работа след дипломиране там.

Допреди това не бях пътувала в чужбина, само че смятах, че това ще ме научи на повече дисциплинираност и автономия

" В началото желаех да изучавам музика, което няма нищо общо с това, с което се занимавам в този момент. Но майка ми беше срещу. След това взех решение, че другото, което ми харесва, са медиите и избрах тази дисциплинираност. Когато разбрах, че има опция да се учат комбинирани дисциплини, взех решение да запиша и туризъм, тъй като обичам да пътувам, а секторът се развива непрекъснато ", споделя тя.

Туко-що приключила университет, Симона се надява да си откри стаж в някоя британска медия, като най-вече желае да работи в телевизия. Тогава идва и първото по-сериозно затруднение за нея, тъй като схваща, че намирането на работа по специалността ѝ няма да е толкоз елементарно.
 Снимка 523626
Източник:

" За страдание се оказа много по-трудно, в сравнение с чаках. На множеството места желаеха прелиминарен опит. Другият проблем беше, че множеството стажове бяха в Лондон, само че те не бяха платени или бяха ниско платени, което нямаше да ми разреши да се устоявам, с цел да пребивавам там ", споделя тя.

Следващата цел, която си слага, е да откри друга работа, която да ѝ разреши да икономисва пари за магистратура. " Първоначално работех в заведения за хранене, в прът центрове и от ден на ден се отдалечавах от специалността си. Така стана и по-трудно да си намеря работа по нея ", изяснява Симона.

Да учиш SAP от нулата

В този интервал тя потегля в изцяло непозната и друга посока, която в идващите години ѝ разрешава да откри място в екипа на две компании в Англия, а най-после и да успее да се осъществя в България.

" Всичко стана по самодейност на татко ми. Той ми загатна, че има другар, който работи като SAP security съветник от близо 15 години. Каза ми, че сега се търсят доста хора за тази специалност, а тя дава положителни благоприятни условия за развиване в ИТ сферата ", спомня си Симона и добавя: " Аз бях доста скептична, мислех, че ще ми е скучно. Когато чух ИТ, си споделих, че няма никакъв късмет. Освен да виждам филми онлайн и да сърфирам в интернет, нямах разбиране от програмиране ".
 Снимка 523625
Източник:

В последна сметка тя взема решение да опита и се записва на курс дружно с още няколко души, които стартират да се учат от нулата. Те прекарват към 3 месеца в онлайн образования, след които тя поставя и изпити за приемане на документ. " В началото беше цялостна лудница. Честно казано нищо не разбирах. Казах си обаче, че ще опитвам ", признава Симона.

Когато чух ИТ, си споделих, че няма никакъв късмет. Освен да виждам филми онлайн и да сърфирам в интернет, нямах разбиране от програмиране

След края на курса тя се надява, че ще успее бързо да си откри работа. " След няколко месеца една консултантска компания от Лондон ми даде късмет ", споделя Симона.

Тя прекарва в нейния екип две години и половина, а по-късно още година и половина работи за друга шведска консултантска компания с офис в Англия. Симона признава, че за всичките години, прекарани на Острова, най-ценното нещо, на което се е научила, е да комуникира с всевъзможни хора.

" Доста се развих от позиция на връзката, тъй като там от самото начало се запознаваш с нови и разнообразни хора, учиш се да си търпелив, да си отворен към непознати неща. Основното нещо, с цел да си пробиеш път, е да се заявиш без терзания ", уверена е тя.

Решението да се завърне в България

През 2018 година идва моментът, в който Симона усеща, че е пристигнало време да се върне в България. Тя признава, че постоянно е желала да живее у нас и през годините в Англия се е надявала да има опция да го направи .

Schwarz IT България е първата ИТ компания на групата Schwаrz, основана отвън Германия. Тя дава IT решения за комерсиалните вериги Kaufland и Lidl по света, както и за другите две компании в групата - Schwarz Produktion и Pre Zero. Schwarz IT България е основана през 2020 година, като сплотява в една компания екипите на Kaufland IT Hub и Lidl Digital.

" Това, което ме накара да взема окончателното решение, беше раждането на щерка ми. Откакто тя се роди, към този момент усещах по какъв начин ми липсва близостта със фамилията ми, желаех и тя да опознае корените си, да бъде покрай бабите и дядовците си. Самата аз се усещах по-щастлива в пътите, в които си идвахме тук. Реших, че най-хубавото за нас като семейство е да се върнем ", признава тя.

Симона си споделя, че ще кандидатства за работа в България, в Англия и на други места в Европа и откъдето пристигна предложение, това ще бъде знак и дружно с приятеля и щерка си ще отиде да живее там.
 Снимка 523627
Източник:

" Кандидатствах в Kaufland IT Hub в България. Реших да опитвам и се веселя, че го направих, тъй като още от първото изявление се харесахме с екипа. Сега през месец май ще стане една година, откогато работя за компанията, която към този момент е обединена дружно с Lidl Digital под шапката на Schwarz IT България ", изяснява Симона. Тя е една от многото сполучливо осъществили се в чужбина експерти, на които компанията насочва предложение за работа, като част от задачата си да притегли гениите назад в България.

В компанията тя е прибавен админ. Нейният екип се грижи за сигурността на SAP системите от другите дивизии, които са обхванати под чадъра на Schwarz Group. В него към този момент от българска страна работят единствено дами - в действителност, 40% от чиновниците в компанията са дами, като стремежът е даже повече дами да се причислят към нея.

Симона и екипът ѝ сполучливо си партнират с сътрудниците си от същия отдел в Германия. " Установяваме инспекции на дневна база на другите SAP системи, като следим дали има някакви нарушавания, които би трябвало да бъдат отстранени ", обобщава главните им работни задължения тя.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР