Като дете Анте Ивкович от село Ливно в Босна и

...
Като дете Анте Ивкович от село Ливно в Босна и
Коментари Харесай

През съмнителни сделки с балкански политици: Китай иска да стъпи ...

Като дете Анте Ивкович от село Ливно в Босна и Херцеговина пасял овце дружно с татко си. Без негово единодушие или познание китайската компания построила на неговата земя вятърен парк на стойност към 160 милиона евро. „ Един ден излязох рано сутринта и видях, че екскаватор разкопава ливадата ми. Отидох там и при мен пристигна китайският началник на обекта, който ми сподели от мобилния си телефон, че нямам работа тук и би трябвало да напусна “, спомня си той, съобщи NOVA.

73-годишният пенсионер споделя, че построяването на вятърния парк има дълга история. Влиятелен политик получил от съответните органи лиценз за създаване на вятърен парк против няколкостотин евро. По-късно лицензът е продаден на китайска компания за няколко милиона евро. Всичко това станало без негово познание. В същото време значими документи, които удостоверяват, че е притежател на земята, са изчезнали. Сега той няма настоящи вписвания в поземления указател.

 

Китайската компания за вятърни паркове е със седалище в Сараево. Дружеството не желае да даде изявление пред камера. В имейл обаче компанията декларира, че е разчитала напълно на документите от босненските управляващи, че издаденият лиценз е годен. Няма нерешени въпроси, свързани със собствеността.  Пенсионерът се е обърнал към юрист. Той събира доказателства в архивите, че е законният притежател на земята.  

 

„ Те са могли да възложат на специалист или сами да ревизират в поземления указател или кадастъра, с цел да схванат кой е притежателят на земята в концесионната зона на планувания вятърен парк “, акцентира юрист Перика Бабик.

Китайските компании за вятърна сила желаят да се утвърдят на пазара и в прилежаща Хърватия. Те подбиват цените на европейските си съперници с съставни елементи или цели турбини. Експертите от Китай упрекват за това и държавните дотации. 

 

Европейски Съюз е угрижен от протичащото се. Под управлението на Урсула фон дер Лайен Брюксел към този момент деликатно ревизира вятърните паркове с китайски ползи. Той изследва дали китайските държавни дотации слагат съперниците от Европейски Съюз в неизгодно състояние.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР