Като членки на ЕС и НАТО, България, Гърция, Румъния и

...
Като членки на ЕС и НАТО, България, Гърция, Румъния и
Коментари Харесай

Габриел: България, Гърция, Румъния и Хърватия може да допринесат за стабилността на Югоизточна Европа

Като членки на Европейски Съюз и НАТО, България, Гърция, Румъния и Хърватия могат да допринесат за стабилността и развиването на Югоизточна Европа, сподели през вчерашния ден пред публицисти вицепремиерът и външен министър Мария Габриел преди срещата си с външните министри на трите балкански страни в централата на Организация на обединените нации, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Затова главната ни цел е да притеглим вниманието върху нуждата от развиване на коридора Юг-Север. Това значи инфраструктура, това значи енергийна сигурност и диверсификация. Това значи вложения в съгласуваност, в нововъведения “, добави тя.

„ Силната и ефикасна съгласуваност изисква добре развита инфраструктура и гладко придвижване на хора и артикули. Присъединяването на България и Румъния към Шенген ще способства за повишение на устойчивостта и просперитета в целия район и Европа “, това се показва в общата декларация, призната от България, Гърция, Румъния и Хърватия след четиристранната среща, извършена в границите на 78-ата сесия на Оценка за съвместимост на Организация на обединените нации.

Инициативата за общата декларация е на Мария Габриел. „ Потвърждаваме нашия ангажимент да работим дружно за съгласуваност в науката, образованието, енергетиката, технологиите и нововъведенията, с цел да осигурим по-устойчиво развиване за района на Югоизточна Европа “, се споделя още в документа. Предложената от вицепремиера Габриел декларация получи поддръжка от външните министри на Хърватия Гордан Гърлич-Радман, на Гърция Йоргос Герапетритис и на Румъния Луминица Одобеску.

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР