Като че ли се чу въздишка на облекчение, че партиите

...
Като че ли се чу въздишка на облекчение, че партиите
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: ЕС очаква борбата с корупцията да премине от мимикрия към реални действия

" Като че ли се чу въздишка на облекчение, че партиите от патриотичния блок не съумяха да влязат в Народното събрание. Втора наклонност е упованието за смяна след дългото ръководство на ГЕРБ и третата е неустановеност поради неяснотата на политическата линия, която би поело едно държавно управление на протестните обединения. Настроенията в Европа се двоумят от вярата до несигурността ". Този разбор направи пред БНР интернационалният анализатор, шеф на Института за стопанска система и интернационалните връзки. Той акцентира, че в Европа е било отредено периферно внимание към парламентарните избори в България.
" Въпросите за ръководството на България се вземат решение в София, не в Брюксел. Позицията на институциите на Европейски Съюз към ръководството на България е задоволително сериозна - изключително по тематики правораздаване, медии и корупция ", посочи той.
По думите му Европейски Съюз чака битката с корупцията в България най-сетне да премине от мимикрия към действителни дейности, а въпреки това се тормози от възможна политическа неустойчивост в страната.
Според Кючуков което и държавно управление да пристигна на власт в България, то е обвързано с резолюцията на Народното събрание във връзка с Северна Македония, което прави извънредно мъчно намирането на решение на проблема с европейското бъдеще на РСМ:
" Въпреки това двете страни би следвало да се ангажират в политически разговор за търсенето на решение, тъй като е ясно, че такова решение би трябвало да бъде открито, което може да стане само по пътя на двустранното единодушие ".
Любомир Кючуков беше безапелационен, че България е губещата страна от дълготрайно блокиране на пътя на РСМ към Европейски Съюз.
 Проф. Михаил Неделчев: Въпросът за Велико национално заседание не би трябвало да стои на дневен ред Проф. Михаил Неделчев: Въпросът за Велико национално заседание не би трябвало да стои на дневен ред
" Първите няколко дни след изборите говоренето за сформиране на държавно управление беше песимистично, а в последните дни към този момент е оптимистично "....
Румънският анализатор Сорин Йоница, шеф на организацията " Експерт конгрес ", консултант на Съвета на Европа, на Световната банка и на Програмата за развиване на Организация на обединените нации, разяснява по БНР, че след тези избори България става малко по-плуралистична:
" Въпреки огромната неизясненост за това какво следва, монополът върху българската политика на партиите на и на социалистите беше разрушен. Появиха се нови артисти на политическата сцена ".
Йоница предвижда, че оставането отвън Народното събрание на " националистическите обединения " ще успокои напрежението сред България и Северна Македония:
" Вярвам, че след изборите нещата ще се успокоят и европейският път на Република Северна Македония ще се отблокира ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР