Като че ли нищо неочаквано не се е случило през

...
Като че ли нищо неочаквано не се е случило през
Коментари Харесай

Димо Гяуров: Заради вътрешнополитическите проблеми Меркел едва ли ще поеме сериозни ангажименти по нашите очаквания за членство в еврозоната и Шенген

Като че ли нищо ненадейно не се е случило през тази седмица и на фона на положителното във официално отношение разкриване на Председателството през предходната седмица занапред допускам, че ще се сблъскаме и с проблемите. И през днешния ден от новините слушам, че сякаш това стартира да се случва. Защото създадохме прекомерно огромни упования в хората -  медиите, пропагандата създаддоха усещане, че надали не те персонално ще бъдат облагодетелствани по някакъв метод, че безусловно на следващия ден влизаме в еврозоната, пък вдругиден в Шенген.  Опасявам се, че тези пренапомпани упования биха могли да основат известно отчаяние след време. Този коментар направи в ефира на " Хоризонт "     Димо Гяуров , някогашен шеф на Националната разследваща работа,  по отношение на началото на Българското европредседателство, което публично започва преди седмица.

 

Гяуров напомни, че през 6-те месеца на ротационното председаталество България няма да управлява Европейския съюз, тя единствено ще играе ролята на посредник при вземането на решенията, при организирането на съвещанията и на дебатите и домакинство на някои от срещите:

От тази позиция в действителност няма по какъв начин да чакаме да имаме решаваща роля при разгадаването на един или различен комплициран проблем или при вземането на тежките решения. Да несъмнено,  медиаторството е значимо, двустранните срещи, намирането на разнообразни формати биха могли да способстват за това, добави анализаторът, като открои главните тематики, които остават предизвикателство за странитеи членки:

Една от сериозните тематики несъмнено, че ще продължа да бъде миграционната тематика, казусът с нашия регион  - по този начин наречените Западни Балкани, Югоизточна Европа, дебатът за промяната в Европейския съюз, тематиката с двете скорости или с определения елит  - доста са тематиките, които ще бъдат евентуално и препъни-камък в идващите месеци.

Гяуров очаква тези тематики да бъдат измежду разискваните при визитата на немския канцлер Ангела Меркел у нас, само че акцентира, че вътрешнополитическите проблеми, които има Меркел в Германия  в договарянията за търсене на формула за нов съдружен кабинет, са причина тя избегне поемането на съществени задължения във връзка с упованията, които има България:

Въпреки постигнатите договорености със социалдемократите в Германия, аз персонално нямам доверие тя да поеме съществени задължения нито по повод нашите упования за еврозоната, нито във връзка с нашите упования за Шенген.

По отношение на търсенето на европейска вероятност за Западните Балкани, за която България се ангажира да помогне, Димо Гяуров, в сподели че е оптимист:

Аз съм оптимист.  Оказва се, че Западните Балкани са една много сериозна язва сред нас и Западна Европа  - горе-долу в сърцето на Европа, където има доста съществени и от дълго време тлеещи проблеми, свързани и с несъгласията сред християни и мюсюлмани,  и с гранични искания, и с административни. Да, пристигна и времето на тематиката.  

Тази тематика не е от през днешния ден и от през вчерашния ден предмет на дневния ред на Европейския съюз. Всъщност Европейският съюз в никакъв случай не е изоставял тематиката за Западните Балкани - просто от една страна ние имаме, дано да кажем, шанса да и пристигна времето в този момент, а въпреки това би трябвало да отчетем интензивността на България по отношение на тази проблематика. Така че аз съм оптимист, заключи анализаторът.

Запис на изявлението на Лъчезар Цветков с Димо Гяуров чуйте от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР