Като част от сделката за обмен на сирийски бежанци между

...
Като част от сделката за обмен на сирийски бежанци между
Коментари Харесай

Bild: Споразумението от 2016 г. между Турция и ЕС за сирийските бежанци се провали

Като част от договорката за продан на сирийски бежанци сред Анкара и Брюксел, Турция върна единствено малко повече от 2 хиляди от гръцките острови, чиято цел е да ограничи потока от незаконни мигранти към страните от общността. бежанци от 2016 година, което допуска неуспех на съглашението. Това оповестява вестник Bild, базирайки се на нови данни на Европейската комисия.

Според вестника съглашението допуска, че за връщането от Гърция на всеки търсещ леговище от Сирия, който незаконно е дошъл на територията на Европейския съюз през Турция, Анкара получава правото да трансферира в Брюксел един човек от няколко милиона сирийски бежанци, които живеят на турска територия, както и да обезпечава парично възнаграждение за издръжката им. Според данните от новия отчет на Европейската комисия (ЕК), с които изданието разполага, от началото на договорката през 2016 година на територията на страната са върнати 2140 бежанци, до момента в който управляващите на Европейски Съюз са презаселили повече от 37 000 бежанци по тази скица. Сирийци към март 2023 година Така съгласно изданието договорката, която се смяташе за огромен триумф на европейската дипломация, се оказа “категоричен неуспех ”.

Според Европейска комисия, като част от съглашението, от 2016 година насам Брюксел е платил на Анкара и €9,9 милиарда, с цел да компенсира разноските за прехрана на сирийските мигранти. Според изчисленията на вестника това значи, че връщането на всеки незаконен чужденец коства на Европейския съюз съвсем 4,7 милиона евро.

Гръцкият министър на миграцията и убежището Димитрис Керидис сподели в изявление за Bild на 9 септември, че счита за належащо да подписа ново съглашение с Турция за бежанците в светлината на увеличението на потока от незаконни мигранти към страната му с посредничеството на Берлин. Според него Турция съставлява основна преграда пред потока от незаконни мигранти към Европейски Съюз, защото управлява така наречен източно-средиземноморски миграционен маршрут.

Според Службата на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците 19 676 мигранти са пристигнали от Турция в Гърция по суша и море през 2023 година – повече, в сравнение с през цялата 2022 година (повече от 18 700 незаконни мигранти).

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg