Като част от програмата на София Филм фест в България

...
Като част от програмата на София Филм фест в България
Коментари Харесай

Грузинският фотограф Юрий Мечитов показва Сергей Параджанов зад кадър

Като част от програмата на София Филм фест в България гостува известният грузински фотограф  Юрий Мечитов . Той  представя изложбата си „ Сергей Параджанов: Homo Liber ”, а довечера във Фотосинтезис арт център ще изнесе лекция на тематика: „ Тбилиси и феноменът Параджанов “. Фотографиите са съпроводени от къси истории. 

Мечитов е снимал персони – знаци на ХХ век като Алън Гинзбърг, Марчело Мастрояни и Андрей Тарковски. В продължение на 12 години той документира другарството си със популярния Параджанов.

" Нация, която не помни предишното, няма бъдеще. Да се твърди, че всичко, което е било по-рано, е единствено неприятно, а всичко, което ни чака, е единствено положително, даже не е неточност. Това може да бъде закононарушение по отношение на бъдещите генерации. Но всяка нова власт се грижи единствено за своето благоденствие, няма пространственото мислене на художника ", показа Юрий Мечитов в предаването " Хоризонт до обед ". 

Фотографията е метод на другарство със света, има вяра Мечитов: 

" Когато споделят, че фотографията е изкуство, това е бълнуване. Ще кажа нещо по-лошо: живописта също не е изкуство. Това е единствено средство да се сътвори изкуство. Изкуството е обръщение в материална форма, а материалната форма може да е всякаква. "

Юрий Мечитов направи връзка сред Андрей Тарковски и Сергей Параджанов:

" При все това, че бяха напълно разнообразни хора, те имаха нещо общо: отношението към изкуството като към връзка с Бога, с божественото. Тарковски беше доста набожен, а Параджанов - по никакъв начин. Отношение към божественото имаха и двамата - изкуството като метод да изразиш любовта си. И двамата го имаха във висша степен. "

Юрий Мечитов е роден в Тбилиси през 1950 година. Автор е на няколко фотокниги и съавтор на „ История на грузинската снимка “. Лектор на тематики, свързани с фотографията. Създадената от него школа е фотовизитка на Тбилиси.

Цялото изявление с Юрий Мечитов и Никола Михов чуйте в звуковия файл. Преводът е на Иван Петров.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР