Като част от продължаващите усилия за издирване на нарушителите, Независимият

...
Като част от продължаващите усилия за издирване на нарушителите, Независимият
Коментари Харесай

Гърция пусна приложение за търсене на укриващи данъци

Като част от продължаващите старания за търсене на нарушителите, Независимият орган за обществени доходи (AADE) възнамерява скоро да създаде цифрова платформа, посредством която данъкоплатците да оповестяват за укриване на налози , заяви " Катимерини ".

Въпреки интензивните старания посредством новите технологии да се понижи укриването на налози, то към момента е на изключително високи равнища и се прави както от независимо заети лица, които укриват облагаем приход, по този начин и от косвени налози, като Данък добавена стойност.

Високите нива на укриване на налози бяха главната причина държавните управления да усилят данъчната тежест върху физическите и юридическите лица по време на икономическата рецесия, когато страната получи избавителни заеми, с цел да посрещне фискалния дефицит, който се задълбочи и от високите необлагаеми прагове и облаги.

В неотдавнашно изследване, озаглавено " Неравномерното систематизиране на данъчната тежест върху семействата в Гърция ", съюзът на частния бранш GSEE означи съществени несъответствия с Европейски Съюз.
 Чиновниците в Гърция споделят довиждане на хартията
Чиновниците в Гърция споделят довиждане на хартията

Дигитализират се повече от 1,4 милиарда страници

В него се показва, че приблизително в страните от Европейски Съюз на всяко евро, събрано от директни налози, се пада 1 евро от косвени налози, до момента в който в Гърция на всяко евро директни налози се падат 1,8 евро косвени налози .

С дребни изключения ставките на всички косвени налози, без значение дали става въпрос за Данък добавена стойност или акцизи, са се нараснали доста през десетилетието на меморандумите. Това изяснява внезапното повишаване на каузи на приходите от косвени налози в Брутният вътрешен продукт през същия интервал.

В изследването се акцентира, че огромното и поредно увеличение на използваните ставки, както на Данък добавена стойност, по този начин и на акцизите, е довело до увеличение на данъчната тежест от 11,4 % от разноските на семействата през 2008 година до 15,7 % през 2019 година В същото време независимо заетите експерти заявяват доста по-ниски приходи, в сравнение с получават в реалност .

В допълнение към новите технологии и цифровата взаимовръзка на предприятията с AADE, данъчната администрация и платформата за тъжби, която се основава, ще получават, съгласно чиновник на данъчната администрация, тъжби по име и анонимни такива. Благодарение на оперативната съгласуемост системата ще може да разпознава данните на предприятието или професионалиста, за който се подава сигнал за укриване на налози или контрабанда.

Гражданите ще попълнят специфичния формуляр и в случай че информацията е цялостна, системата ще я предава на контролния механизъм. Ако жалбата е основателна, ще бъде дадена зелена светлина за осъществяване на инспекция.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР