Като част от предварително договорена сделка Altria ще продава iQOS

...
Като част от предварително договорена сделка Altria ще продава iQOS
Коментари Харесай

Philip Morris и Altria водят разговори за сливане

Като част от авансово контрактувана договорка Altria ще продава iQOS в Съединени американски щати

Близо десетилетие откакто се разделиха, тютюневите колоси Philip Morris International и Altria организират диалози за обединение, оповестява Financial Times. Мегасделката би могла да докара до основаването на тютюнев колос с пазарна капитализация от 210 милиарда $. Обединението на двете компании може да се преглежда като реакция на измененията на международните пазари - от една страна, понижаващите се продажби на цигари, и от друга, възходът на нови електронни цигари като Juul и бездимни артикули като IQOS. Инвеститорите обаче са скептични – след оповестяването на договорката от комбинираната пазарна капитализация на двете компании бяха изтрити близо 13 милиарда $.

Условията

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Philip Morris International (PMI) и Altria водят диалози за " равнопоставено " обединение, откакто двете компании се разделиха преди повече от 10 години. Тогава Altria взе решение да се концентрира върху пазара на цигари в Съединени американски щати, до момента в който PMI се концентрира върху продажбите в чужбина. При сегашната пазарна оценка на двете компании обединяването ще сътвори колос с пазарна капитализация от близо 210 милиарда $. Към момента капитализацията на PMI е над 120 милиарда $, а на Altria – малко под 90 милиарда $. Каквото и съглашение да бъде реализирано, то ще би трябвало да бъде утвърдено от управителните препоръки, акционерите и регулаторните управляващи.

Altria държи дял от 35% във водещата компания на пазара на електронни цигари в Съединени американски щати Juul Labs на стойност 12.8 милиарда $. При вероятно обединяване Philip Morris може да помогне на Juul да форсира растежа си. PMI от своя страна от ден на ден залага на бездимните устройства iQOS – тази година компанията получи и позволение за продажбата им в Съединени американски щати от Американската организация по храните и медикаментите (FDA). Като част от авансово контрактувана договорка Altria ще продава iQOS в Съединени американски щати.

" Altria е привлекателна с нейния дял в Juul, а PMI би могъл да бъде идеалният интернационален сътрудник за компанията за електронни цигари поради явното доминиране на Juul на пазара и интернационалните й упоритости ", разяснява анализаторът от Wells Fargo Бони Херцог.

Двете компании са подхванали и разнообразни подходи към бързо растящия пазар на канабис. PMI счита, че марихуаната остава прекомерно рискова инвестиция макар броя на страните, които са легализирали потреблението й за медицински и развлекателни цели, до момента в който Altria неотдавна закупи дял от 45% в канадската Cronos за 2.4 милиарда $.

Съмненията на вложителите

Анализатори от дълго време спекулират, че двата колоса ще се обединят още веднъж. Тютюневата промишленост бързо се трансформира, като продажбите на цигари понижават и фирмите търсят нови пътища за напредък. PMI предизвести в известие до медиите, че няма сигурност, че съглашението ще стане факт от настоящите диалози – не може да се подсигурява и че транзакцията ще бъде приключена, в случай че бъде реализирано съглашение.

И двете компании дълго бяха отбягвани от обществено осъзнати вложители, само че в последните години ползата към тях се ускори, защото се твърди, че техните вложения могат да оказват помощ на пушачите да преминат към по-малко нездравословни артикули, както и че тяхната дълготрайна цел е да заличат пазара на цигари като цяло.

Инвеститорите на PMI се тормозят и от натиска от американски регулатори, които бяха главната причина двете компании да се разделят преди повече от десетилетие. Инвеститорите от Altria пък са недоволни, че актуалното съглашение не планува заплащане на награда за акциите им.

" Потенциалът за сливане на фирмите постоянно е обсъждан, само че не вярвахме, че това ще се случи поради регулаторната тежест на американския пазар и неговия отслабващ профил на напредък ", разяснява анализаторът на Stifel Кристофър Гроу.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР