Като част от обиколката си в Македония почетният председател на

...
Като част от обиколката си в Македония почетният председател на
Коментари Харесай

Каракачанов: Сегашна Македония не се свени да изчегъртва българското и от гроба!

Като част от обиколката си в Македония почетният ръководител на Вътрешна македонска революционна организация доктор Красимир Каракачанов посети Ново село, Щипско.

Там, в двора на църквата „ Света Богородица “, има чешма, на която на чист български написа, че е издигната през 1882 година от занаятчия Насте от Прилеп.

Тази черква е паметна част от българската битка за църковна самостоятелност, тъй като след Велес и Скопие, и жителите на Щип се подвигат на протест против гръцкия епископ. Искат в техните църкви да се служи на български.

Допреди 10 години на стената на църквата „ Света Богородица “ в Ново село е имало седем гроба, които въпреки и разрушени след 1944 година от комунистическата югославска власт, каменните очертания на гробовете са личали.

Още преди 30 години Каракачанов при визитата си на същото място е виждал следи, че на тези гробове са палени свещи, което се е виждало ясно по опушената стена, където са се намирали. Това са гробовете на седем български офицери, починали през ноември 1915 година при Криволак в боевете против френските войски. Местното население е положило костите в двора на църквата в символ на почитание към делата им – дали са живота си за свободата на Македония.

Каракачанов избра двора на църквата, с цел да направи видео включване, в което да опише повече за това какви мемоари пази стената на храма.

Знае се името единствено на един от починалите – първият гроб е бил на – родом от Дерманци, Луковитско – популярен челник на ВМОРО. Любопитен факт от неговия живот е, че при започването на Първата международна война той е депутат, определен от гр. Струмица напуща Народното събрание и отива на фронта, където и умира.

През 2012 година в сякаш свободна, демократична Македония костите на тези седем български офицери са преместени неизвестно къде, с цел да се направи опит за изтриване на всичко българско.

Като боен министър Каракачанов неведнъж се е опитвал да открие къде са положени костите на тези офицери, питал е локалните църковни управляващи, а също и тогавашните боен министър на С Македония госпожа Шекеринска и министър председателят Заев. Отговор по този начин и не е получен.

Смятате ли, че като гледате тази гола стена и усещайки за следващ път нахалството на сегашните македонски управляващи, че Република Северна Македония заслужава да бъде пусната да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз, пита риторично Красимир Каракачанов. Той е безапелационен: Не заслужава.

Може би Кирил Петков от американското или немското посолство му подсказват, че не е по този начин, само че Вие преценете кой е прав. Това са обстоятелствата унищожените гробове. И дано българския министър-.председател да не се пробва да ни лъже, че нещо се е трансформирало, споделя в умозаключение Красимир Каракачанов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР