Като част от инициативата Зърно от Украйна“ над 170 000

...
Като част от инициативата Зърно от Украйна“ над 170 000
Коментари Харесай

Над 170 000 хил. тона укранско зърно са достигнали до гладуващите в Африка

Като част от самодейността „ Зърно от Украйна “ над 170 000 хиляди тона укранско зърно са достигнали до гладуващите хора в страни като Сомалия, Етиопия, Кения и Йемен. Непровокираната и противозаконна нападателна война на Русия против Украйна обаче изостри съществуващите провокации пред продоволствената сигурност по света и ескалира световната хранителна рецесия.


Това се споделя в документ, подписан от участниците във втората интернационална среща на върха „ Зърно от Украйна “, който беше оповестен на уеб страницата на украинското президентство, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Конференцията се организира под егидата на украинския президент Володимир Зеленски в Киев.

„ Продоволствената сигурност е все по-неотложна грижа за хората на всички места, само че най-много в разрастващите се страни от Глобалния юг. От решаващо значение е да се подсигурява, че безвредната, питателна храна е налична, налична и налична за всеки “, се споделя в изказването.

В документа се напомня, че преди година в Киев се организира първата интернационална среща на върха за продоволствената сигурност, която сложи началото на филантропичната стратегия „ Зърно от Украйна “. През първата година в самодейността се включиха 34 страни и интернационалните организации.


Украйна е един от водещите международни снабдители на храни. Също по този начин е благонадежден сътрудник на Световната хранителна стратегия на Организация на обединените нации. Като част от самодейността „ Зърно от Украйна “ над 170 000 тона украинско зърно бяха доставени в Сомалия, Етиопия, Кения и Йемен. Повече от 25 страни са дали обещание към 220 милиона $ в поддръжка на филантропичната стратегия.

Непровокираната и противозаконна нападателна война на Русия против Украйна обаче изостри съществуващите провокации пред продоволствената сигурност по света и ескалира световната хранителна рецесия. Русия освен води война на бойното поле, само че също по този начин се стреми да провокира световна продоволствена рецесия посредством заличаване на цивилната пристанищна инфраструктура на Украйна и зърнохранилища, блокиране на черноморското крайбрежие на Украйна и попречване на законен пренос в териториалните води на Украйна.

„ Ние мощно имаме вяра, че опасността за световните доставки на храна не би трябвало да се употребява като оръжие за война и припомняме, че гладуването на цивилни като тактичност на война е неразрешено. Страните, които компрометират продоволствената сигурност, би трябвало да се сблъскат с незабавни интернационалните последствия “, се акцентира в изказването.

Участниците означиха, че украинската самодейност „ Зърно от Украйна “ може да послужи като ефикасен инструмент за реагиране на острия апетит и подчертаха Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право от 1982 година, като подчертаха правото на спокойно прекосяване за кораби на всички страни, в това число търговски кораби, което е от решаващо значение за световната хранителна непоклатимост.

„ Всеки има право на стандарт на живот, подобаващ за неговото/нейното здраве и благоденствие, в това число храна, както е отразено в член 25 от Всеобщата декларация за правата на индивида. Прекратяването на Черноморската самодейност за зърно, която оказа помощ за намаляване на световните напън върху продоволствената сигурност, е причина за дълбока угриженост.

Опитът на Русия да употребява подновяването на Черноморската зърнена самодейност като разменна монета за облекчение на санкционния режим, открит в отговор на експанзията на Русия и нарушаванията на интернационалното право, е недопустим “, се споделя в документа.

В взаимното изказване се отбелязва, че Украйна интензивно основава дружно със своите сътрудници различни направления, като пътищата за взаимност Украйна-ЕС, в това число Дунавския кулоар и Балтийско море, с цел да поддържа износа на зърно за международния пазар, което оказва помощ на всички нуждаещи се страни.

„ Ние приветстваме напъните на Украйна за реализиране на обективен и резистентен мир. Подкрепяме задачите и правилата на Формулата за мир от президента на Украйна Володимир Зеленски и имаме вяра, че постигането на обективен и дълготраен мир ще способства за световната продоволствена сигурност “, се споделя още в взаимното официално съобщение.

Страните също по този начин високо правят оценка напъните на интернационалната общественост, ориентирани към поддръжка на украинската стопанска система, която е значима за международната продоволствена сигурност: „ Уверени сме, че като работим дружно, ще преодолеем негативните филантропични и стопански последствия от международната хранителна рецесия, изострена от нападателната война на Русия против Украйна. Ние приветстваме и насърчаваме непрекъснатите взаимни старания на интернационалната общественост за увеличение на натиска върху Русия, облекчение на черноморските пристанища на Украйна и приоритизиране на световната продоволствена сигурност “. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР