Като част от Дните на културата в община Сопот ще

...
Като част от Дните на културата в община Сопот ще
Коментари Харесай

Катя Зографова представя в Сопот Хроники на Вазовия род

Като част от Дните на културата в община Сопот ще се организира особено събитие с присъединяване на Катя Зографова, създател на книгата „ Хроники на Вазовия жанр “ и огромен другар на родния град на Иван Вазов.

През 2020 година „ Хроники на Вазовия жанр “ излезе от щемпел, с помощта на издателство „ Захарий Стоянов “. Книгата показва неразказваната до момента история на това неизмеримо семейство.

В центъра на този обемист летопис е самият Патриарх на българската литература, само че повествованието е и за братята-генерали, за майката Съба Вазова – същинският „ военачалник “ на фамилията, както самите те я назовават, за взаимоотношенията в фамилията, което авторката подходящо посочва „ Вазова задруга “ поради сплотеността, взаимопомощта и споделените нравствени полезности.

Инициатор за написването на книгата е наследникът на популярния жанр, доцент доктор Григорий Вазов, ректор на Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси и праправнук на доктор Кирил Вазов.

Катя Зографова е родена на 11 май 1957 година в Панагюрище. Завършва българска лингвистика в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “. През 1989 година печели конкурс и стартира работа в Националния книжовен музей в София. Години наред е директорка на къща-музей „ Никола Вапцаров “ (2002 – 2009), а от 2010 до 2016 година е шеф на Националния книжовен музей. От 2016 година още веднъж е основен организатор на къща музей „ Никола Вапцаров “.

Има над 600 изявления в печатните медии. Участва в над 40 научноизследователски сборници, сформира и написа предговори на книги, написа за български писатели и художници.

Катя Зографова е участник и съветник в документални филми за Елисавета Багряна, Иван Ненов, Никола Вапцаров, Яворов, Димчо Дебелянов, кафе-сладкарница „ Цар Освободител “, литературните места на София.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР