Като боец от Ислямска държава. Така се определи Салах Абдеслам

...
Като боец от Ислямска държава. Така се определи Салах Абдеслам
Коментари Харесай

Обвиняем за атаките в Париж от 2015 г. пред съда: Аз съм боец на Ислямска държава

Като " войник от " Ислямска страна ". Така се дефинира Салах Абдеслам - обвиненият от френско-марокански генезис, за който се счита, че е единственият оживял член на терористичната формация , умъртвила 130 души при година в Париж, оповестява " Ройтерс ".

Отговорност за атентатите, при които имаше и стотици ранени, пое " Ислямска страна ", която прикани почитателите си да нападат Франция поради присъединяване й в битката против радикалната формация в Ирак и Сирия.

По време на полицията сложи строга защита към правосъдната палата " Дворец на правораздаването " в центъра на френската столица, а обвинените бяха сложени зад подсилена стъклена бариера в особено построена правосъдна зала.

Запитан каква е специалността му, 31-годишният Абдеслам съобщи пред съда: " Отказах се от работата си, с цел да стана войник от " Ислямска страна ". Искам да потвърждавам, че няма различен господ с изключение на Аллах и че Мохамед е негов прислужник " .

Преди процеса оживелите и роднините на жертвите показаха, че се надяват да чуят показания, които биха могли да им оказват помощ да схванат по-добре какво се е случило и какво е подтикнало терористите към кървавото нахлуване.
 В Париж стартира процесът против 20 души с роля за офанзивите от 13 ноември 2015-а
В Париж стартира процесът против 20 души с роля за офанзивите от 13 ноември 2015-а

130 души бяха убити от джихадистите

Показанията на пострадалите би трябвало да стартират на 28 септември , като една седмица ще бъде отдадена на нападенията против " Стад дьо Франс " и кафенетата, а четири - на " Батаклан ". Разпитът на обвинените пък ще стартира през ноември.

Присъдата се чака в края на май.

Днес в правосъдната зала от 20-те обвинени участват единствено 14. Шестима са съдени задочно, от които петима се считат за мъртви, а шестият е в неопределеност. Повечето от подсъдимите може да получат доживотни присъди, в случай че бъдат приети за отговорни за съучастничество в нападенията .

Само е упрекнат в ликвидиране . След нападенията в Париж той изостави колата си с незадействан колан с експлозиви вътре и избяга в родния си град Брюксел, където беше хванат.

Процесът е най-големият в историята на Франция. Оцелелите от нападенията, както и тези, които скърбят за мъртвите си близки, се чака да запълнят правосъдните зали, които бяха проектирани да поберат 1 800 ищци и 350 юристи.
 Оцелелият терорист от Париж не се срамувал
Оцелелият терорист от Париж не се срамувал

В писмо до жена, която му е писала в затвора
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР