Като безумни определя планираните промени в законите за движение по

...
Като безумни определя планираните промени в законите за движение по
Коментари Харесай

Експерт: Безумни промени в правилата по пътищата

Като безумни дефинира плануваните промени в законите за придвижване по пътищата Богдан Милчев от Института за пътна сигурност и някогашен началник на КАТ. Според него е неправилно, че моделът прилаган в България е на „ споделената отговорност”. Трябва единствено една институция, а не 11 както е в този момент, да носи отговорност за сигурността по пътищата.

„ Всички ние се нуждаем и то в този момент и незабавно, от нов модел за ръководство на пътната безопасност”, разясни той пред NOVA, като уточни, че „ налагането на санкциите е част от пътната безопасност”.

Бивш министър: Без корупция в ДАИ, в случай че взимат % от санкциите като Национална агенция за приходите

4593 нарушавания на пътя в Акция "Скорост "

От през днешния ден KAT вкарва нови, по-строги правила за водачите

„ За 4 дни в Института за пътна сигурност постъпиха 75 страници възражения по трите законопроекта. Предоставили сме ги в Министерския съвет и МВР”, сподели Милчев. Той разясни, че вероятността да загинем на пътя в България е 2,5 пъти по-голяма от междинната за Европейски Съюз.

Той даде като образец, че в новия закон отпада определението, че пешеходните пътеки са продължение на тротоарите при кръстовищата . В същото време обаче се приказва за немаркирани пешеходните пътеки.

„ Задаваме въпроса: Кои са тези немаркираните пешеходни пътеки?”, съобщи Милчев. „ Има знак, само че няма маркировка, по какъв начин ще разберем къде свършва и какъв брой е необятна пътеката?”

Друг образец, който даде специалистът е неналичието на правила за учебните рейсове.

„ Няма никакви правила. Пропуснато е”, акцентира Милчев.

Още един образец за безумна регулация съгласно специалиста са новите правила за придвижване при зимни условия.

„ Някой желае да накара българите да купят за една година 3 милиона вериги за сняг. Вижте каква колизия. Задължават ни от 15 ноември по новия план всички коли да бъдат оборудвани с вериги. А в това време можем да караме с летни гуми, не са наложителни зимните ”, уточни Милчев.

„ Друго – кръговото движение”, счита специалистът. Той разясни, че с измененията в закона, когато не комплициран знак, няма да важи правилото за преимущество на идващия отдясно автомобил, което се ползва в България като страна, подписала Конвенцията за пътното придвижване.

От новите правила на пътя не е удовлетворен и Павел Савов от Българската асоциация за рекреация, интеграция и спорт.

„ Личната подвижност е доста значима за хората с увреждания. Хората с увреждания карат приспособени коли. Мога да бъда равносилен участник в придвижването. Но мислим, че хората с увреждания не са забележими в тази нормативна база”, съобщи Савов.

Според Радостина Петрова от съдружие „ Велоеволюция”, „ законът очевидно е писан от хора, които освен не са се качвали на колело, само че гледат нещата от служебния автомобил или лимузина”.

Тя уточни, че на никое място по света няма предписание велосипедистите да карат с каска и жилетка на всички места и когато и да е.

„ Тези аксесоари са потребни, само че не може да се постановат като униформа”, счита Петрова.

Нейното отвращение провокира и възбраната „ хората на колела да карат в изправена позиция на тялото. Ако изкачвам по надолнище и би трябвало да набера скорост или би трябвало да прескоча някакво затруднение. Това е главно умеене за каране на колело.”

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram .
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР