Като аргумент хунтата посочи заплахата от военна интервенция на страните

...
Като аргумент хунтата посочи заплахата от военна интервенция на страните
Коментари Харесай

Заплашена от военна атака, хунтата в Нигер затвори небето над страната

Като мотив хунтата уточни опасността от военна намеса на страните от Икономическата общественост на западноафриканските страни (ЕКОВАС), откакто водачите на военния режим в Нигер отхвърлиха ултиматума да върнат на власт сваления президент Мохамед Базум.

По-рано в неделя хиляди последователи на хунтата се събраха на стадион в столицата на Нигер Ниамей, с цел да изразят поддръжката си за решението за отменяне на ултиматума, който изтече през вчерашния ден.

Евентуална военна намеса обаче би била усложнена от обещанието на военните режими в прилежащите Мали и Буркина Фасо да се притекат на помощ на хунтата в Нигер при нужда.

Вчера Италия заяви, че е понижила броя на военните си в Нигер, с цел да освободи място за италиански цивилни, които може да се нуждаят от отбрана при положение на утежняване на обстановката със сигурността.

На 27 юли в сходство с към този момент прочут сюжет за Западна Африка група военни в Нигер, нарекли себе си Национален съвет за предпазване на отечеството, направиха послание по националната телевизия, в което оповестиха, че са отстранили президента Мохамед Базум и са свалили от власт законно определеното държавно управление.

Още на идващия ден по улиците на Ниамей излязоха стачкуващи, които показаха поддръжката си за новото управление на страната. Хората организираха шествия по улиците на Ниамей, с цел да покажат, че поддържат военачалник Абдурахман Чиани и неговата хунта. Според известия в медиите стачкуващите са последвали апела на сдружения, подкрепящи гражданското общество.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР