Като административно нарушение се счита управлението на МПС след употребата

...
Като административно нарушение се счита управлението на МПС след употребата
Коментари Харесай

Гл. инсп. Мария Ботева: Повече от 19 800 водачи са били заловени да карат след употреба на алкохол през 2018 г.

Като административно нарушаване се смята ръководството на МПС след използването на алкохол в границите сред 0,5 и 1,2 на 1000 алкохол в кръвта и се третира като закононарушение. С този въпрос се занимава Наказателен кодекс. Това съобщи контрольор Мария Ботева от "Пътна полиция ", съобщи кореспондент на Novini.bg.

Когато настъпи ПТП една от аргументите нерядко е, че лидерът или различен участник в придвижването, е използвал алкохол. Това се регистрира от полицейските органи и се получават санкции. Законодателят е раздели на две елементи административно-наказателната отговорност – от 0,5 до 0,8 на 1000 и над 0,8 до 1,2 на 1000 са с друга степен на санкции. Има и насилствени административни ограничения, които се ползват по отношение на водачите на МПС, които ръководят след приложимост на алкохол. Освен, че подобен лидер може краткотрайно да бъде лишен от правото да ръководи МПС.

В статистиката за 2018 година се регистрира, че при тежки ПТП по виновност на лидера, когато е потвърдено, че има приложимост на алкохол и е породена произшествия, са настъпили 63 тежки ПТП с шестима починали и ранени 82. Повече от 19 800 водачи са били хванати да карат след приложимост на алкохол. При отвод на лицето да бъде тествано, законодателят е планувал глоба.

Инспектор Ботева напомни, че хванат лидер с централизация на алкохол в кръвта над 0,5 на 1000 промила краткотрайно се лишава свидетелството за ръководство на МПС от шест месеца до една година, лишават се и контролни точки. Над 1,2 промила алкохол в кръвта към този момент е закононарушение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР