Като абсурд определи министърът на икономиката Кирил Петков , че

...
Като абсурд определи министърът на икономиката Кирил Петков , че
Коментари Харесай

Петков към ГЕРБ: Не аз съм източвал язовири - милиони са давани за водоеми, стоящи неизползваеми

Като " парадокс " дефинира министърът на стопанската система Кирил Петков, че по негова заповед е бил източен язовир " Пазар дере " край Ловеч , с цел да може да се насочат обвинявания към предходното ръководство.

По думите на министъра язовирът, както и редица други, не може по закон да бъде завиряван и употребен преди всичко.

" На 31 декември, точно на Нова година, язовирите са предадени от държавната компания " Монтажи " към Държавната консолидационна компания. След като става това и до ден-днешен те не са предадени към държавното дружество за ръководство и стопанисване на язовири. Заради това не са влезнали в употреба, не могат да бъдат завирявани, в тях не може да има вода, не може да се употребяват даже и за поливане " , съобщи на брифинг в Министерството на стопанската система Кирил Петков.

На брифинга той оповести резултата от други две свои инспекции - на язовирите " Злати челник " 3 и " Злати челник " 4 , чиито поправки е правила същата компания, направила реновацията на " Пазар дере ". Там обстановката е индентична - ремонтът е приключен, обектът е предаден от компанията строител, само че по неразбираеми аргументи към момента не влиза в употреба.

" За мен това е занемареност. Едни пари са изхарчени, язовирите са подготвени, само че протоколите за предаване не са довършени. Държавното дружество за ръководство и стопанисване на язовирите няма какво друго да направи, с изключение на да отвори шлюзовете, тъй като тези язовири не могат да се завиряват ", отсече главата на икономическото ведомство.
 Прокуратурата подхваща проблема с ремонта на язовира край Ловеч
Прокуратурата подхваща проблема с ремонта на язовира край Ловеч

Изискана е информация от икономическия министър

Друг стеснителен факт по думите на министъра са и цените, по които са правени ремонтите - съгласно Петков доста над пазарните - по 100 лв. на звук над пазарната цена на кубик бетон . Подозрително съгласно Петков е и това, че цените за транспорт на скална маса за двата язовира в Сливенско и този до Ловеч са идентични - 1.16 лева на звук скална маса, още веднъж много над пазарното. Общо за реновацията на двата водоема страната е дала 2.46 млн. лв..

Петков ще изиска от Държавната консолидационна компания да изясни за какво не е предала язовирите за употреба и за какво ценовите равнища не дават отговор на пазарните. В институцията ще бъде вкарана Държавната финансова ревизия, ще се сезира и прокуратурата.

Целта е, откакто бъдат открити нередностите и глобени виновните за тях, тези язовири въпреки всичко да бъдат вкарани в употреба във допустимо най-кратки периоди , сподели министърът.
 Кирил Петков обикаля язовири да види онлайн работата на ДКК
Кирил Петков обикаля язовири да види онлайн работата на ДКК

Пре първичната инспекция са " светнали червени лампи "

Над 400 язовира, най-вече дребни такива, са планувани за ремонт. За тази цел са отделени 631 млн. лв., от които 500 към този момент са дадени от страната.

Припомняме, на 12 юни Петков разгласи, че е край Ловеч, за който са изхарчени 2,3 млн. лв., а водоемът е източен. Служебният министър твърди, че оборудването не съставлява заплаха за хората, с каквито претекстове, без социална поръчка, са отпуснати пари за ремонта.

Впоследствие на " откровена неистина на служебното държавно управление, трансформирало се в избирателен щаб на кандидат-президента Румен Радев ". Те обявиха изрично, че въпросният язовир бил съзнателно източен, с цел да може Кирил Петков да се снима на него и да заблуди обществото.

По-рано през днешния ден стана ясно, че В с ремонта на язовира край Ловеч.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР