Като абсолютен произвол определи Николай Стайков от Антикорупционния фонд снощното

...
Като абсолютен произвол определи Николай Стайков от Антикорупционния фонд снощното
Коментари Харесай

Николай Стайков за задържането му: Това е абсолютен произвол

Като " безспорен произвол " дефинира Николай Стайков от Антикорупционния фонд снощното му задържане от полицията за неизвършено действие. Припомняме, откакто органите на реда оповестиха, че при възобновяването на блокадите в София нощес не е имало напрежение и задържани, сутринта се разбра за двама арестувани, единият от които е бил Стайков. По думите му – за измисленото съображение: трошене на пейки. „ Това е безспорна небивалица. С пейки не съм правил нищо, с изключение на да сядам на тях “, съобщи той.
Стайков описа за читателите на Actualno. сom какво се е случило и от опит предизвести, че „ всеки един човек, който е освен в зоната на един митинг, а и в периметъра му, може да бъде арестуван когато и да е за всичко “. Стайков не позволява задържането му да е било предумишлено. „ Просто някой е желал да има двама арестувани, с цел да ги регистрира “, изяснява си случката той.
Без да се ангажира с прогноза по какъв начин ще се развият протестните дейности, Стайков показа, че не чака да затихнат.  Той предизвести, че политическата интервенция в дейностите на полицията, визирайки решението на Коалиционния съвет за унищожаване на блокадите, провокира противоположен резултат.
Ето какво описа той за арестуването му нощес:
„ Полицията не искаше да предизвика напрежение като се появи на самия митинг на Орлов мост. Полицаите бяха на паркинга на стадион „ Васил Левски “, който е на 300 метра от Орлов мост. Ние с сътрудници публицисти ходихме да забележим, тъй като личеше, че се готвят да вършат нещо – изсипват ги от рейсове, от бусове и те са подготвени като за всеобща суматоха – със щитове, шлемове… “. Стайков означи че наново отишъл да следи какво се случва и към него се включило младо момче от митинга.
„ Той беше гледал филмите на Антикорупционния фонд (АКФ) и задаваше въпроси и си говорихме. Отидохме, погледнахме, видяхме че се приготвят, обърнахме се назад и до момента в който вървяхме около оградата на езерото Ариана (между стадиона и Орлов мост) чухме мощно тупуркане на кубинки зад нас и внезапно някой сграбчи момчето и му постави белезници откъм гърба. След две секунди и на мен ми извиха ръцете и ми сложиха белезници. Закараха ни на паркинга, където нищо не ни беше обяснено 30 или 40 минути. Предадоха ни на някакви други служители на реда – охранителни, които ни пазеха 30 минути, нищо не ни обясняваха и си стояхме с белезниците по този начин. Казаха, че нищо не знаят, че от сътрудниците си, които са ни задържали, щели да получат указания защо става дума “.
След половин час, продължи да споделя той - пристигнаха и с белезниците на гърба ни закараха в IV-то, където ни бяха връчени заповеди за задържане. „ В моята пишеше, че съм трошил някакви пейки, което аз изрично не съм правил. Категорично не съм взел участие в такова нещо – бил съм там като наблюдаващ, правил съм фотоси, приказвал съм с хора “, показа Стайков.
Той е отказал да подпише заповедта. „ Казах, че в случай че не ми кажат какви са сведенията, въз основа на които съм арестуван, няма да подпиша тази заповед, тъй като това е безусловно изрично погрешно. Искам да знам кой е споделил, че аз съм взел участие в това деяние, тъй като това е цялостна небивалица “, добави Стайков и разяснява: „ Просто някой е желал да има двама арестувани, с цел да ги регистрира “.
Стайков описа и по какъв начин са го освободили: „ Междувременно стана ясно, че аз съм охранявано лице и че от малко повече от месец се охранява и офиса ни - на Фондация Антикорупционен фонд по предписание на Софийска градска прокуратура. Стана ясно, че обстановката не е изключително типична, меко казано – като стана ясна обстановката, че аз съм охранявано лице, в един миг доста се забързаха нещата и бяхме освободени “.
Абсурдът
„ На Орлов мост няма потрошени пейки. Има преместени пейки. Но очевидно откъм паркинга на Васил Левски това се вижда. Няма потрошени, има преместени пейки “, акцентира Стайков.
Той има намерение да си търси правата и удостовери, че ще съветва с юрист. Според него, такова задържане е неприемливо и случката демонстрира, че „ всеки един човек, който е освен в зоната на един митинг, а и в периметъра му, може да бъде арестуван когато и да е за всичко “. Това е безспорен произвол, разяснява Стайков.
„ Единственото действие, което съм направил е разходка сред паркинга и Орлов мост “, съобщи той и акцентира, че там няма пейки. „ Самото място е неуместно, тъй като оттова нито може да се види какво става в елементи на Орлов мост, нито е в региона на митингите, нито има пейки – там е едно шосе “, посочи той.
„ Точно по тази причина направих живо видео сутринта във Facebook - тъй като там няма пейки и няма по какъв начин да сме трошили пейки. Това е безспорна небивалица. С пейки не съм правил нищо, с изключение на да сядам на тях “, добави журналистът.
„ Ако не бяха пристигнали служителите на реда, доста хора щяха да си отидат и митинга да намалее, само че до каква степен мъдро работи полицията е друга тематика “, разяснява още той.
В София последните години всички сме следили или сме взели участие в много митинги и това, което виждаме, е че когато има ескалация, по-късно има доста по-голям интерес и по-голяма посещаемост, означи журналистът. „ Не ми наподобява сега да утихват митингите. Напротив – виждам, че при всяко деяние на полицията, като стартираме от Росенец насам, през защитата на партийното събитие на ГЕРБ – всяка обстановка ражда ново напрежение, нова ескалация, тъй че не виждам по какъв начин ще утихнат скоро “, сподели още Стайков.
„ Много ми е мъчно да направя прогноза, само че виждам политическа интервенция в дейностите на полицията. Знаете какво имам поради – решението на Коалиционния съвет за унищожаване на блокадите. Мисля, че в случай че бъде оставено на полицията, там има положителни специалисти, които могат да намерят по-родолюбив метод, употребявайки естествената инерция и обезценка на митингите. Обаче, съгласно мен, политическият напън ражда тъкмо противоположния резултат, само че за това има си политици – да си носят отговорността “, заключи Стайков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР