КАТМАНДУ, Непал (AP) — Боговете и богинята на Непал се

...
КАТМАНДУ, Непал (AP) — Боговете и богинята на Непал се
Коментари Харесай

„Нашите богове бяха заключени в мазето.“ Сега Непал преследва свещени предмети, които някога са били пренасяни контрабандно в чужбина

КАТМАНДУ, Непал (AP) — Боговете и богинята на Непал се завръщат вкъщи.

Неизвестен брой свещени скулптури на хиндуистки божества са били откраднати и изнесени контрабандно в чужбина в предишното. Сега десетки се репатрират в хималайската нация, част от възходящите световни старания за връщане на такива предмети в страни в Азия, Африка и другаде.

Миналия месец четири идола и маски на индуски богове бяха върнати в Непал от Съединените щати от музеи и частен колекционер.

Сред тях беше скулптура от 16-ти век на Ума-Махесвора, аватар на боговете Шива и Парвати, която беше открадната преди четири десетилетия. Не е ясно кой го е взел или по какъв начин се е озовало в Бруклинския музей в Ню Йорк, който го е предал на окръжната прокуратура в Манхатън.

Поклонниците отпразнуваха завръщането му в Патан, южно от столицата Катманду. Павираните с камък алеи бяха препълнени с поклонници, предлагащи пари и цветя. Мъже в обичайно облекло свиреха на барабани и цимбали и пееха молебствия.


Прочетете целия текст »
Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР