Катерим пика на петата вълна, изненада няма. Ръстът ще продължи

...
Катерим пика на петата вълна, изненада няма. Ръстът ще продължи
Коментари Харесай

Кунчев: Катерим пика на петата вълна

Катерим пика на петата вълна, изненада няма. Ръстът ще продължи още 1-2 седмици, след което ще достигнем най-високите стойности и ще стартира нормализиране на обстановката. Това съобщи на брифинг основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев

Има сериозни разлики обаче в заболеваемостта в обособените райони на страната, означи той. " Първа и пета зона са в алена зона, предстоящо, прогнозата беше такава. До няколко дни Централната Южна зона (Пловдив, Пазарджик, Хасково, Кърджали, Смолян) също ще влезе в Етап 3. Засега стойностите са по-ниски в Североизточната част на страната, само че от през вчерашния ден и Варна е с високи стойности. Все още има разлики сред обособените райони и обособените области, тъй че в случай че над 50% или 2/3 от областите влязат в подобен режим (червена зона или Етап 3), ще се разискват общонационални ограничения ", акцентира здравният контрольор. 

Кунчев разгласи още, че към момента не се предвижда никаква смяна по отношение на периодите на годност на " зелените документи " вътре в страната. Срокът на " зеления документ " у нас е една година за България, а отвън страната - 9 месеца. Що се отнася до европейските - документите на хората с бустерна доза остават безсрочни, уточни той.

Главният държавен здравен контрольор разяснява и недоволството на притежателите на нощни заведения, които желаеха неговата оставка и оповестиха гражданско непокорство против въвеждането на вечерен час от 22:00 часа за заведенията.

" Ако след две години зараза и толкоз богат интернационален опит, би трябвало да обясняваме за какво е значимо, значи сме си изгубили времето. Ако ми посочите една европейска страна, която нямаше такива ограничавания в пика на болестта, бих последвал нейния образец. Данните демонстрират, че в питейни заведения, изключително след 22:00 часа, хората са склонни доста по-малко да съблюдават ограниченията, да бъдат в контакт доста по-близо един с различен. Просто видът на държание в такива заведение е подобен. Смятате ли, че се съблюдават някакви условия в една дискотека в Студентски град след 01:00 часа ", сподели доцент Кунчев. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР