Категорично за намаляване на регулациите за ВиК сектора се обяви

...
Категорично за намаляване на регулациите за ВиК сектора се обяви
Коментари Харесай

По-малко регулации за ВиК сектора искат КНСБ и МРРБ

Категорично за понижаване на регулациите за ВиК бранша се разгласи зам.-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков. По думите му сега от презастраховане да не рискуваме имаме прекомерно тежка и тромава регулаторна среда.
" ВиК София област към този момент купува на три пъти по-висока цена вода от " Софийска вода ", уточни пред Actualno.com Нанков и като причина засяга тежката регулаторна среда и неодобряването на проекта от КЕВР. " Компоненти като МРЗ, като повишение цената на електрическата енергия, като повишение на цената на доставната вода нарастват и към този момент има насъбрани над 5.5 млн. лева недостиг единствено от началото на тази година точно затова. Затова ще предложим служебно индексиране на цената на водата ", съобщи той.
Според него регулациите във ВиК бранша би трябвало да намалеят " тъй като административните пропуски и тежкото постепенно административно контролиране пречат за естественото осъществяване на активността на операторите ". За удостоверение Нанков уточни, че бизнес проекти на В и К сдружения не се утвърждават по 4 - 5 години.
Опростеният модел на контролиране няма да увеличи рисковете, безапелационен е зам.-министърът.
За нов регулаторен механизъм упорства по време на полемика за устойчивото развиване на ВиК бранша ръководителят на КНСБ Пламен Димитров. " Отдавна сме радетели за обособен воден регулатор и считаме, че този въпрос най-сетне би трябвало да бъде решен ", съобщи той. По думите му ВиК секторът е най-регулираният бранш в България. " По-регулиран е и от банковия даже - страната и общините контролират през собствеността, Асоциацията контролира през капитала и най-после регулаторът контролира цената ", уточни ръководителят на КНСБ и изрази подозрения дали са нужни толкоз доста регулации. Според него в случай че общественият темперамент на ВиК бранша бъде обезпечен, няма потребност от спомагателна регулация.
" КЕВР не забавя одобряването на бизнес проектите ", безапелационен е ръководителят на регулатора Иван Иванов и изясни, че комисията организира разговор и дава инструкции, тъй че сега на приемането на бизнес проектите те да дават отговор на законовите условия. Иванов означи, че ВиК операторите са стимулирани колкото може по-бързо бизнес проектите им да бъдат признати, тъй като се съпътстват от заявление за цените, само че точно поради това, че нямаше одобрение на бизнес проекти, нямаше и актуализация на цените на ВиК услугите, а оттова и актуализация на заплащането на труда в бранша.
" Изведнъж с приемането на новите бизнес проектите със заявки за цени се оказа, че в доста области и общини на страната цената на ВиК услугите набъбна сензитивно и се наложи да се приложи условие на закона, според което на територията на всеки ВиК оператор би трябвало да има единна цена, което докара до митинги, тук-там до водни протести, където цената набъбна до 40 - 50% ", напомни Иван Иванов. " КЕВР не утвърждава такова повишение на заплащането на работещите във ВиК бранша, което да става посредством въвеждане в бизнес проектите, тъй като в случай че би трябвало да се покачва заплащането в бранша, би трябвало да се заяви и с какъв брой ще се вдигне цената на ВиК услугите с новите бизнес проекти ", безапелационен е ръководителят на КЕВР. " Има области в страната, в които цената на ВиК услугите доближава обществената търпимост, а по закон не можем да дефинираме цена, която я надвишава ", уточни още той. 
Според него би трябвало да се търси подобен механизъм, който да не изисква повишение на цената на ВиК услугите на популацията. По думите му належащо е в допълнение държавно финансиране за бранша , което посредством цялост от ограничения, ще разреши заплатите във ВиК сдружения да се покачат, без да бъде наранена цената на водата за популацията. Принос за решаването на проблемите би бил нов закон за ВиК сдруженията, където да се разпишат условия за финансово подкрепяне на тези сдружения, сподели още Иванов и изрече утвърждение на концепцията за въвеждане на водни помощи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР