Категорично няма стратегия за извеждане на деца от семействата, държавата

...
Категорично няма стратегия за извеждане на деца от семействата, държавата
Коментари Харесай

Даниела Дариткова: Категорично няма стратегия за извеждане на деца от семействата


Категорично няма тактика за извеждане на деца от фамилиите, страната не работи срещу фамилиите у нас. Не са застрашени хората с ниски приходи, самотните майки и татковци, разведените родители, майките на деца, родени инвитро, съобщи на среща с протестиращи родители доктор Даниела Дариткова – началник на парламентарната група на ГЕРБ и на здравната комисия в Народното събрание.

Тя бе поканена на полемика по тематиката от майки в Смолян, взели участие в два митинга против тактиката за детето, която е анулирана.

Срещата взеха присъединяване Петя Пампорова – шеф на РД „ Социално подкрепяне “ в Смолян и Мария Семерджиева – шеф на РУО – Смолян.

Модератор на полемиката беше Ангелина Кънева, която поведе митингите в Смолян. Още при откриването й тя помоли всички присъстващи да съблюдават положителния звук в дебата и в действителност се получи една вълнуваща, прочувствена, само че градивна среща, траяла близо два часа и половина.

Д-р Дариткова посочи, че страната предлага комплекс от ограничения, които преди всичко постоянно са били подкрепящи – обществени помощи, обществени услуги, обща и спомагателна поддръжка в учебно заведение, психическа помощ, правни съвещания.

И добави, че обществените служащи се занимават със случаи на деца, в чиито фамилии има тормоз и принуждение, грижат се за деца, които са изоставени от родителите и околните си, деца, за чието здраве и живот съществува действителна опасност.

„ В България има 2000 приемни фамилии – до момента те са дали дом на хиляди деца. Почти всички деца, отгледани и отглеждани в приемни фамилии, са били изоставени от фамилиите си, а не изведени от тях. Социалната политика у нас е българска. Тя се прави за българските фамилии, съобразена е с българската просвета, разбирания, полезности и обичаи. В нея не се вкарват сляпо модели от нито една страна от целия свят. Основен принцип е уважението и съхраняването на фамилията “, означи доктор Дариткова.

Тя сподели, че даже в случаите, в които една билогична майка е изоставила детето си и то е настанено в приемно семейство, обществените служащи до последно работят за построяването на връзка сред нея и детето и не предизвикват автоматизираното занемаряване на бебето.

Работата с разширеното семейство – баби, дядовци, лели, чичовци, също е наложителна. Едно дете остава в приемно семейство единствено в случай че всички други благоприятни условия са изчерпани.

„ Норвегия не е страна – членка на Европейски Съюз. Нейната държавна политика е да поддържа финансово Европейски Съюз, като в 16 страни от Съюза финансира планове главно от областите енергетика, околна среда, просвета, развиване на бизнеса, локално развиване “, разясни тя.

Д-р Дариткова акцентира, че българските държавни институции не поддържат норвежкия модел на обществена политика за деца и в нито един миг не е обсъждано въвеждането му у нас.

Според данните, които тя показа, за предходната 2018 година месечни помощи от Агенцията за обществено подкрепяне са получили 392 161 фамилии с 608 182 деца. Изплатената сума за интервала е 314 139 654 лв..

Националната телефонна линия 116 111 се поддържа от Държавната организация за протекция на детето и се ръководи взаимно с неправителствена организация, което е процедура във всички страни – членки на Европейски Съюз.

На телефона дават отговор и оферират съвещания подготвени психолози, като позвъняванията от родители са два пъти повече от тези на деца. За 2018 година са се обадили 822 възрастни и 477 деца.

Народният представител предложи да бъдем извънредно чувствителни към доверието, което се дава на представители на секти, представители на разнообразни от обичайните за България вероизповедания, неправителствени организации с неразбираем генезис.

„ Преди да участвате в дарителски и цивилен акции, проверявайте достоверността на информацията, регистрацията на организацията и кои хора стоят зад нея. Не се доверявайте на информацията, която четете и която се популяризира от интернет тролове. Не се доверявайте на профили в мрежата, които нямат персонална фотография и които са оптимално изчистени от персонална информация. Тези хора продават напъните си да ви лъжат против възнаграждение “, сподели още тя.

По думите на доктор Дариткова в никакъв случай не е било и няма да бъде цел на националните политики и закони отнемането на деца от техните родители.

„ Деца се лишават единствено след правосъдно решение за доста крайни случаи на принуждение, неглижиране и нарушение на интереса на детето - склоняване към проституция, милостиня, трафик и други Социалните служащи и полицията извежда деца единствено в случай че животът и здравето на детето са застрашени. Това е правилото в закона, който обществените служащи са длъжни да съблюдават “, сподели още депутатът.

Тя добави, че децата, заради своята накърнимост и незрялост, не биха могли сами да се защитят от принуждение и похищения по отношение на тях и напъните на всички, освен на държавните институции, следва да са ориентирани към непоносимост, неприемане и нетолериране на това отрицателно събитие. Посъветва да не се слага по хипотеза под подозрение и занемаряване на сигналите за принуждение, в това число и на изказванията на децата и дейностите на експертите.

Отбеляза, че хората, които оказват помощ на децата в риск или алармират за дете в рискова обстановка, което се нуждае от протекция, не са доносници. И акцентира, че не се преглеждат анонимни сигнали.

„ Няма и не се плануват наложителни платени обществени услуги за деца и родители. Напротив, с новия Закон за обществените услуги за първи път се вкарват безвъзмездни услуги за всички родители или бъдещи родители, както и още доста други безвъзмездни услуги, когато се финансират от държавния бюджет. Услугите за деца и за поддръжка на фамилиите с деца са безвъзмездни, когато се финансират от държавния бюджет и се дават съгласно желанието и персоналния избор на хората “, разясни доктор Дариткова.

Тя сподели, че ролята на обществените чиновници при разногласия за наставнически права се свежда единствено до поддръжка и подпомагане за и при реализиране на контакти сред родителите и децата, както и сред родителите – при положение на спор сред тях. Режимът на тези контакти се дефинира от съда.

Също единствено по преценка на съда може да се дефинират услуги, които родителите да употребяват настрана или с детето точно за поддръжка за превъзмогване на контузията както от детето, по този начин и от родителите.

„ Децата отиват в приемно семейство, когато няма различен вид за тях. Първо се настаняват при близки и родственици, и чак тогава – при приемни фамилии. В противоположен случай те би трябвало да бъдат изпратени в дом. Работата на приемните фамилии е да обезпечат фамилна среда за деца, чиито живот е в риск в личното им семейство – да вземем за пример родителите им използват опиати или имат съществени психологични разстройства и не са в положение да се грижат за детето си “, разясни тя.

Статистиката сочи, че към края на месец април 2019 година в фамилии на родственици или близки са настанени и се отглеждат общо 4 796 деца. Към същата дата децата, настанени в приемни фамилии, са двойно по-малко. 2 214 деца се отглеждат в приемни фамилии към края на месец април 2019 година

Участниците в срещата бяха подготвили съответни питания, на които получиха отговори. Самите те дадоха оферти за промени, в това число законодателни.

По време на полемиката бяха сложени и редица въпроси, свързани с одобрение учебниците и наличието на образователните стратегии. Поради тази причина Мария Семерджиева увери родителите, че ще откликне на тяхна покана за среща, която да е единствено на тематика обучение.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР