Категорично не приемаме, че протестът ни е манипулиран и политически

...
Категорично не приемаме, че протестът ни е манипулиран и политически
Коментари Харесай

НИМХ отрече протестът им да е политически

" Категорично не одобряваме, че митингът ни е манипулиран и политически зает ". Това съобщи шефът на Национален институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов, оповестяват от БГНЕС. Проф. Брънзов дефинира митинга като професионален и че не е обвързван с искане на пари.

Той изясни, че Национален институт по метеорология и хидрология е ресурсно лимитирана, а в действителност обслужва 8 министерства и техните структури. " Много добре знаем проблемите. С този стеснен запас не можем да обслужваме всичките стремежи и потребности на тези министерства ", съобщи още проф. Брънзов. По думите му този митинг не е бил толкоз за самите чиновници на института, а за ползите на страната.

" Първо се опитахме да сигнализираме съответните ръководители в страната с писма, нищо не се получи. В последна сметка сътрудниците взеха решение да вземат нещата в свои ръце, вследствие на което бяхме очевидци на този митинг, който те оповестиха ", сподели професорът.

Стана ясно, че от Национален институт по метеорология и хидрология са изпратили писма до всички парламентарни групи и до ръководители на комисии с аргументирана молба за прекъсване прехвърлянето им от МОН към Министерство на околната среда и водите. " Нищо не постанова такова незабавно решение. Предложихме трайно решение, което да бъде Закон за Национален институт по метеорология и хидрология, какъвто беше импортиран в 44-ото Народно заседание, само че не стигна време за приемането му на второ четене в пленарна зала. Ние не можем да влияем на избора за поддръжка или не на парламентарните групи. Второ, изявлението на народни представители от опозицията, корелацията в тях, не е на някакви ангажименти, а това е, тъй като истината е една ", сподели още проф. Брънзов.

Основната причина за тази интензивност е да бъде премахнат Национален институт по метеорология и хидрология като научна организация. Той напомни, че такива закани е имало преди години. По думите му в Закона за водите е заложено генералният шеф на института да се назначава от министъра на околната среда.

Проф. Брънзов съобщи, че сътрудниците му си резервират готовността си за митинг. Той уточни, че в случай че законът бъде признат, те ще го съблюдават.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР