Категорично не може да има вот на недоверие на служебното

...
Категорично не може да има вот на недоверие на служебното
Коментари Харесай

Доц. Борислав Цеков обясни как може да бъде свален служебният кабинет

Категорично не може да има избор на съмнение на служебното държавно управление. Политически може да го подлагат на критика, да слагат настоящи въпроси, да има питания към министрите, само че осъществяване на политическа отговорност не може да се търси даже след конституционните промени, тъй като Народното събрание не е избрало служебното държавно управление, а президента и той носи отговорност за него. Това съобщи юристът доцент Борислав Цеков в предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия.

„ Има тълкувателно решение от 1992 година и то носи същото обръщение. Никога и при никакво събитие не е имало друго пояснение. Дори Конституцията лимитира едно служебно държавно управление от Министерски съвет. Вотът на съмнение е към Министерски съвет, т.е. назначеното от Народното събрание държавно управление “, разясни той.

„ В момента има доста тежка партийна дискусия, само че този въпрос не може да бъде решен с избор на съмнение “, безапелационен е Цеков.

По отношение на периодите даже и при новата настройка на държавното управление, процедурата е 7 дни, акцентира той.

„ Президентът не може да откаже, тъй като е обвързано решението. Може само да го направи през политическия разговор. Най-крайната мярка е, в случай че президентът има толкоз огромни възражения, да смени служебния министър-председател и по този начин и целия кабинет, само че това ми се коства много екстравагантно решение “, изясни юристът.

 

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР